Ishockeylandslagets VM-uppladdning fortsätter i veckan med dubbellandskamper mot Schweiz. Samlingen innebär att Johan Harju och Linus Omark spelar i samma lag första gången sedan VM 2010.
Då splittrades radarparet och barndomskompisarna – som under succésäsongen i Luleå 2008/2009 fick smeknamnet ”The Övertorneå connection” – för en karriär i NHL.
Harju återvände till Luleå efter en säsong i Tampa Bay.
Omark är kvar i Edmontons organisation – men förmodligen inte så länge till.
– Som det ser ut i dag så har de inte plats för mig. Då får jag testa något nytt, säger han.
Omark fick stora delar av säsongen förstörd av en vristskada som höll honom borta från isen i tre månader. Och när han väl blev frisk och uppkallad från farmarlaget Oklahoma, då fick han sparsamt med speltid.
– Förtroendet var inte det bästa, men samtidigt så...äh, man ska inte gnälla.
Slåss för VM-plats
Totalt gjorde Omark 14 matcher med Edmonton den gångna säsongen. När kontraktet går ut i sommar räknar han med att bli bortbytt till en annan NHL-klubb.
– Jag har haft några matcher i NHL där det har känts riktigt bra. Men det gäller att få kontinuitet, förhoppningsvis kan jag får det i Tre Kronor.
Medan alla andra NHL-spelare som kallas till Tre Kronor är garanterade VM-spel, måste Omark de närmaste veckorna bevisa för landslagsledningen att han är värd en plats.
– Jag har förståelse för att de inte kan ge mig en plats, de har ju inte sett mig spela. Men jag vet vad jag kan och kommer att kriga och ge allt här.
– Jag är extremt sugen på att spela hockey, det känns som att min säsong just har börjat. Jag vill visa vad jag går för, säger Omark.
Misslyckad comeback
Johan Harju drivs också av en revanschlust. Comebacken i Luleåtröjan blev en besvikelse – 15 mål på 53 matcher – och det är klart att han spelar i en annan klubb nästa säsong.
Drömmen är fortfarande NHL.
– Absolut vill jag tillbaka dit och visa att jag kan spela där. Men jag vet också att jag inte har haft min bästa säsong, då är man inte lika eftertraktad. Men om jag gör ett bra VM på hemmaplan kanske någon dörr öppnas, säger Harju.
Tre Kronors första match mot Schweiz spelas i Örebro på onsdagen, två dagar senare möts lagen i Nyköping. Publiken kommer dock inte att få se Harju och Omark i samma kedja, åtminstone inte till att börja med.
– De är ju inte gifta med varandra. De är två helt olika människor, som har varit ifrån varandra ett tag, och jag tycker att de ska ta sig till VM var och en – inte som ett par, säger förbundskapten Pär Mårts.