Gruppvåldtäkt på asylboende

BODEN En man i 20-årsåldern misstänks ha utsatts för en gruppvåldtäkt av tre andra män i en lägenhet på Prästholmen i Boden. Två av de misstänkta har anhållits för grov våldtäkt och rån.

Kammaråklagare Inga-Lis Adervall Åström är mycket förtegen om detaljerna kring brottet.

Nu skakas alltså Prästholmen i Boden av ytterligare ett grovt brott. Den misstänkta gruppvåldtäkten och rånet inträffade natten mellan tisdagen och onsdagen.

På onsdagskvällen greps och anhölls två män av jourhavande åklagare. Men enligt Inga-Lis Adervall Åström, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Umeå, finns ytterligare en misstänkt gärningsman. Han har dock inte gripits och anhållits ännu.

Två av de inblandade är asylsökande och bosatta på Prästholmen i Boden där Migrationsverket hyr lägenheter av Bodenbo. Migrationsverket kallar boendeformen för anläggningsboende. I lägenheterna är två asylsökande per rum förlagda. Det vill säga att i en trea kan sex asylsökande bo.

Fem namn
Den lägenhet där gruppvåldtäkten misstänks ha inträffat är avspärrad av polis. På lägenhetsdörrens namnskylt står fem namn.

Inga-Lis Adervall Åström vill inte säga så mycket om det inträffade med hänvisning till förundersökningssekretessen. Hon vill inte ens bekräfta uppgiften att såväl offret som gärningsmännen är män.

- Jag kan bara säga att alla är i 18-20-årsåldern, utom en av de misstänkta som är under 18 år.

Orsaken till att förundersökningen leds av en åklagare i Umeå är att alla åklagare vid åklagarkammaren i Luleå var på konferens på torsdagen.

 

Konflikter kan uppstå
Ann-Gerd Malmström, biträdande enhetschef på Migrationsverket i Boden, vill inte heller säga någonting om det inträffade.

- Det pågår ju en polisutredning. Jag vill inte föregripa den på något sätt, säger hon.

Enligt uppgifter till NSD kan det finnas etniska eller religiösa motiv till brottet. Tar Migrationsverket hänsyn till sådana motsättningar när man placerar asylsökande i samma bostad?
- Det försöker vi göra. Men personliga konflikter kan ju uppstå mellan alla människor oavsett etnicitet och religion. Vi är ju alla individer. Jag vet ingenting om hur det förhåller sig i det här fallet och vill inte spekulera om det, säger Ann-Gerd Malmström.

 
 
  • MEST LÄSTA
  • NSD rekommenderar
  • Senaste nytt
  • Mest läst idag