I dag, klockan nio, sänder Sveriges Radio det första programmet i P 1:s specialsatsningen "Kluvet land" om den svenska arbetsmarknadens baksidor. I fyra dokumentärer berättar P 1 om arbetarna som inte syns.

Dagens första program "Mannen på taket" handlar om Jevgenij Maximov och är gjort av Sveriges Radios prisbelönte reporter Randi Mossige-Norheim.

Vittnade mot polis
Jevgenij kommer från Grodno i Vitryssland.

Artikelbild

| "Jag tror det blir jobbigt att återvända. Det är tråkigt, självklart. Det är svårt att beskriva mina känslor.", säger Jevgenij Maximov.

- Jag vittnade mot en polis i en rättegång. Polisen ansåg att jag gjort fel och jag blev hotad. Därför bestämde jag mig för att lämna Vitryssland, säger Jevgenij Maximov.

Han hade inte tänkt lämna sitt hemland för alltid, utan ville vinna tid så att det skulle förflyta tillräckligt med tid för att rättegången skulle falla i glömska.

Jevgenij hade en kompis i Tyskland och åkte dit. Han fick inget uppehållstillstånd där men ville inte återvända till Vitryssland. Han hade en bekant i Sverige och för sex år sedan kom han hit.

Stannade illegalt
Här fick han avslag på sin ansökan och skulle skickas tillbaka till Tyskland i enlighet med Dublinkonventionen.

Artikelbild

- Jag bestämde mig för att stanna i Sverige illegalt. Jag bodde i Stockholm, men behövde inte gömma mig. Jag försörjde mig själv.

Han arbetade åt olika arbetsgivare och lade tak. Sista tiden före olyckan jobbade han åt en och samma arbetsgivare, men han hade också ett extrajobb kvällstid. Jevgenij jobbade svart.

- Jag förstod min situation, att jag inte hade rätt att jobba vitt även om jag ville det. I början var det lite svårt att hitta jobb. Kan man lite svenska och engelska och har kontakter går det lättare. Jag trivdes med det jag gjorde. På sommaren fungerade det bra. Vintertid var det svårare att hitta jobb.

Papperslös
I april 2008 skulle en villaägare i Täby byta tak på sitt hus. Han anlitade en firma med gott rykte. Men det är inte den som utförde uppdraget. Det gjorde Jevgenijs arbetsgivare och själv skulle han få 100 kronor i timmen svart.

Arbetsgivaren hade hans förnamn och telefonnummer. Mer behöver man inte lämna som papperslös

Den 22 april blev hans första och sista dag på det jobbet. Medvetslös på sjukhuset efter fallet från taket uppgav hans arbetsgivare att han hette Anton Below.

Han fick senare veta att han var förlamad.

- Jag trodde inte på att det fanns något hopp, säger Jevgenij

"Då var jag rädd"
På sjukhuset frågade sjukvårdpersonal efter Anton Belows personnummer. Som Jevgenij uppfattade det skulle de kontakta ambassaden för utan personnummer skulle han skickas tillbaka till Vittryssland.

- Då var jag rädd. Mitt tillstånd var stabilt, men dåligt. Jag visste inte om att jag var Anton Below, sedan kom min arbetsgivare och berättade det. Han sa att jag skulle vara lugn och att de inte skulle skicka tillbaka mig.

En kvinna från Migrationsverket kom till Anton Below. Han förklarade för henne vem han var och att han inte hade någonstans att bo.

- Hon sa att de inte hade någon anpassad lägenhet i Stockholm, men att det fanns i Boden.

Han hamnade på sjunde våningen på Iduns väg 6 tillsammans med flera andra män i en lägenhet som inte var handikappanpassad.

Slutgiltigt besked
- Jag blev blåst, säger han med ett skratt.

Efter några månader fick han flytta till en anpassad lägenhet som han delar med andra asylsökande. Nu har han fått det slutgiltiga beskedet att han ska avvisas till Vitryssland. Där väntar en lägenhet på femte våningen i ett hus utan hiss. Han kommer inte kunna ta sig ut och in utan hjälp.

- Jag tror det blir jobbigt att återvända. Det är tråkigt, självklart. Det är svårt att beskriva mina känslor. Här klarar jag mig själv. Jag tror att det blir svårt där. Jag kommer få svårt att försörja mig och kommer att bli instängd, som i ett fängelse, säger Jevgenij Maximov, 32 år.

Han vet inte när han blir hemskickad.