Trots hårda vintrar verkar ett ovälkommet inslag i den norrbottniska faunan vara här för att stanna - mårdhunden.

Förra veckan satt Hardy Andersson, 67, på verandan till familjens sommarstuga på Hindersön. Han såg ett litet djur röra sig nära stugan.

- Jag trodde först att det var en liten hund och provade locka på den. Men så såg jag att det var en mårdhund. Jag tog på mig skoterskorna och sprang efter den, säger Hardy Andersson.

Artikelbild

| Mårdhunden ser gullig och oförarglig ut, men skenet bedrar.

Mårdhunden är känd för att spela död när den utsätts för fara, en snillrik försvarsmekanism. Men den här mårdhunden valde en annan och betydligt aggressivare taktik.

- Den gick till angrepp och bet i skorna så att det gick hål.

Inte nog med det. Sedan började mårdhunden hoppa och hugga mot Hardy Anderssons ben.

- Jag blev så förvånad och överrumplad att jag inte kom mig för att göra någonting. Den fick in ett rejält bett på låret som blödde.

Artikelbild

| MALMà 20090925 Mårddjur i Malmö djurpark på fredagen. Videofoto: Fritz Schibli / TT / SCANPIX / kod 10510

Stelkramp
Efter attacken tog mårdhunden sin tillflykt till en vägtrumma där Hardy Andersson inte kom åt den. Hardy Andersson åkte in till fastlandet där han besökte läkare och fick en stelkrampsspruta.

- Nu gör det inte ont längre, men trots att det var en liten rackare så var det ett ordentligt bett, säger Hardy Andersson.

Artikelbild

| MALMà 20090925 Mårddjur i Malmö djurpark på fredagen. Videofoto: Fritz Schibli / TT / SCANPIX / kod 10510

- Ja herregud, jag var inne i huset när det hände. Ska man vara tvungen att vara rädd för att bli biten av mårdhundar nu? säger hustrun Inger.

Sommaren 2011 fångades en mårdhundsvalp på Hindersön i Luleå skärgård. Just i skärgården kan de glupska mårdhundarna orsaka stora skador på fågellivet. Mårdhundens naturliga livsmiljö är näringsrika våtmarker och fåglarnas föryngringar i känsliga områden kan slås ut eftersom mårdhundarna tar stora mängder ägg och kycklingar.

Skicklig simmare
Att ta sig mellan öarna är inget problem för mårdhundar. De är skickliga simmare och har setts simma över 1,5 kilometer i öppet hav med vindar på 13 meter i sekunden. Redan 2006 påträffades en kull mårdhundar i den norrbottniska skärgården, på Haparanda-Sandskär, nationalparken i Haparandas skärgård. Sedan dess har flera mårdhundar hittats i Norrbottens skärgård.

- Jag har sett mårdhundsspår i vintras. Men det är första gången jag ser en levande mårdhund. Man får ju verkligen hoppas att skärgården inte invaderas av mårdhundar, säger Hardy Andersson.