Leif Mettävainio jobbade som tryckare på gamla Länstryckeriet i Luleå och började sin fackliga bana i Grafiska fackförbundets avdelning i Norrbotten. Sedan blev han ombudsman för de fyra nordligaste länen. 1999 blev han internationell sekreterare på GF, Grafiska fackförbundet, och flyttlasset gick till Stockholm. När GF gick samman med skogs- och träfacket och blev GS fortsatte Leif Mettävainio som internationell sekreterare i det nya förbundet.

- Jag har hållit i kontakterna med broder- och systerorganisationer och ansvarat för solidaritetsprojekt runt om i världen.

En ANC:are
Det internationella arbetet innebar förstås många resor ut i världen och i samband med en resa mötte Leif Mettävainio en sydafrikansk kvinna vid namn Lindelwa Gxavu. Kärlek uppstod och i mitten på juni gick Leif Mettävainios flyttlass till staden Porth Elizabeth Nelson Mandela Bay i Sydafrika där Lindelwa Gxavu bor och där hon arbetar som kommunalråd.

Artikelbild

| Traditionell Xhosadans.

- Lindelwa var tidigare fabriksarbetare och facklig förtroendevald med en plats i fabriksledningen. Sedan tog det politiska engagemanget över och i maj 2011 valdes hon till kommunalråd för fem år framåt. Hon är också utbildad bilskollärare.

- Lindelwa är ANC:are och hennes farbror var aktiv i ANC och satt i fängelse på Robben Island tillsammans med Nelson Mandela, säger Leif Mettävainio.

Afrikanskt bröllop
Leif Mettävainio och Lindelwa Gxavu gifte sig i Port Elizabeth den 30 juni. Det var ett riktigt afrikanskt bröllop med massor av gäster.

- Det var stort, dyrt och underbart. Innan giftermålet fick jag förhandla med Lindelwas familj och betala en hemgift. Förr betalade mannen i form av kor, men nu handlar det om pengar.

Artikelbild

| Leif Mettävainio och Lindelwa Gxavu vid Indiska oceanen, strax utanfor Port Elizabeth.FOTO: Guillaume Ah Shene

Leif Mettävainio hoppas och tror att han ska hitta ett jobb i Sydafrika. Kanske startar han eget företag.

- Jag kan nog arbeta som någon slags länk mellan Sydafrika och Sverige. Kanske kan jag skriva artiklar till svenska tidningar. Jag har en hel del kunskaper på olika områden, säger han.

Artikelbild

| Leif Mettävainio och Lindelwa Gxavu vid Indiska oceanen, strax utanfor Port Elizabeth.FOTO: Guillaume Ah Shene

Starka band
Han tycker att det var skönt att lämna Stockholm.

- Jag var mätt på Stockholm och på det inrutade och stressiga liv som jag har levt sedan 1995 då jag började arbeta fackligt på heltid. Fixeringen vid tid finns inte i Sydafrika och man lever i nuet på ett helt annat sätt än i Sverige.

I Sydafrika är det också storfamilj som gäller med mormor, morfar, farmor, farfar, morbröder, mostrar, farbröder, fastrar...

- I och med giftermålet lämnade Lindelwa det hus som hon har bott i och flyttade in i ett nytt hus som vi hyr i väntan på att kunna bygga eget, men de starka banden och det täta umgänget med familjen finns alltid kvar. De yngre tar hand om de äldre, och de som har arbete tar hand om de som är arbetslösa. Arbetslösheten är över 30-procentig i Sydafrika, och bland ungdomar är 40 procent arbetslösa, säger Leif Mettävainio.