Det har gått över 32 år sedan Liz och Bo Berg från Järfälla hörde ett flyplansljud och blev vittnen till hur ett raketliknande föremål for över sjön, vände mot dem och sedan sänkte sig ner i vattnet.

- Vi blev väldigt skraja. Det här var ju i början av 80-talet och det var mycket prat om Sovjet och missiler. Vi tänkte att det var nått som kommit på avvägar, sa Liz Berg i lördagens NSD.

Oidentifierat föremål
Det är också den linje UFO Sverige går på. Inte att det ska vara något från en annan värld, utan att det är ett ännu så länge oidentifierat flygande föremål.

Artikelbild

| "Vi tror att det var något fjärrstyrt som landade i sjön och fortfarande finns där", säger Clas Swahn, ordförande i UFO Sverige.FOTO: Pär Bäckström

- Vi tror att det var något fjärrstyrt som landade i sjön och fortfarande finns där, säger Clas Swahn, ordförande i UFO Sverige i en videosändning på internet på lördagskvällen.

Han berättar också att hela sjön är scannad av dykarna. Men mycket mer än så har inte kunnat göras. Dykarna gjorde ett dyk, men såg inte mer än någon meter framför sig.

- Bottensedimenten är dessutom väldigt djupa, flera meter. Och dykarna säger att tunga saker som hamnar på botten, sjunker ner direkt, fortsätter Clas Swahn.

Carl-Anton Mattsson har fungerat som hjälpreda under sökdagarna i Muddus. Han säger till NSD att nu är del ett av sökandet avslutad, del två kommer att bli av någon gång nästa år. Han bekräftar också Clas Swahns uppgifter.

Artikelbild

Ger inte upp hoppet
- Dykarna hittade ingenting annat än en del gropar. Vi misstänker att "den" har landat där groparna nu finns men har därefter sjunkit mer i dyn, säger han och fortsätter:

- Just nu har vi inte den rätta utrustningen och kan därför inte söka under dyn.

Även om det inte hittades något nu, ger UFO Sverige inte upp hoppet om att lösa mysteriet. Nya pengar ska samlas in och planeringen för en ny expedition har inletts.

- Nästa gång måste vi ha annan utrusning med oss för att kunna "se" ner i sedimenten, säger Clas Swahn.

- Vi tror fortfarande att det finns en god chans att hitta det som försvann under vattenytan.