Det enklaste man kan beskriva sammanträffandet var ett möte med en viljestark människa som det liksom gnistrade stjärnor kring. Tillsammans med sin trofaste hund Ozzy fanns känslan att jag hade mött den nya tidens sportfiskare, en strålande förespråkare för den guideverksamhet vi så gärna vill ha i vårt land. Jag älskar människor som har sina drömmar klara, inre synbilder som man bara måste komma fram till. Om vi sen kommer hela vägen, är en helt annan fråga. Ella kommer att nå sina mål, det har jag förstått redan från början.

Du har någonstans skrivit att du har visionen att sätta fisket på kartan för tjejer. Kan du utveckla ditt resonemang.
- Sporten är en bra kompis, en bästa vän som skapar gemenskap och tillhörighet. Banden mellan oss fiskare är starka och när vi är ute i vår älv eller sjö existerar inga andra roller. Jag vill att fler tjejer ska få uppleva den samhörighet som är inom fisket. Tonåringar ska inte få kosta samhället några pengar. Åtminstone upplever jag det så eftersom ungdomsgårdar läggs ner titt som tätt. Än så länge är naturen gratis och är en underbar miljö att vistas i. Vi tjejer har kommit lite i skymundan inom sportfisket. Det kan du se när du slår upp en fisketidning i dag. Reportagen är ofta super bra men var är brudarna? Visst finns vi men syns inte så ofta. Mitt mål blev att bli skribent inom sportfiskemedia då jag gick min fiskeguideutbildning. Det fanns ingen sådan inriktning så jag skapade den istället. Jag vill genom mitt skrivande i tidningar och på nätet försöka vara en förebild för tjejer och killar men även skildra en kvinnas sida av sportfisket. Sätta fisket på kartan för oss tjejer innebär för mig att skapa utrymme för känslor och tankar från ett annat perspektiv. Många berättelser skildras utav män. Ibland kan det bli lite yxigt för oss tjejer att läsa om hardcore extreme superduper utrustning med tekniska detaljer. Ungdomarna i dag lever i en helt annan kultur än vad jag växte upp i som barn på 70-talet. I dag vill man ha idoler och profiler. För att nå mitt mål behöver jag skapa mig en profil, ett namn och agera förebild. Tanken är att tjejerna ska synas mer i fisketidningar och framförallt i fiskeprogram och på så sätt få in fler tjejer till fisket. Min väninna Cecilia Grönberg från Gävle, Jessica Dolk från Hudiksvall och jag från Stockholm är i startgroparna med ett fiskeprojekt för tjejer. Mer än så kan jag inte avslöja i dagsläget.

Som jag har förstått har du fiskat i hela ditt liv. Hur kom detta sig egentligen?
- Av naturen är jag en tjej som är full av energi och har en inre puls som antingen är väldigt snabb eller långsam, inga mellanting. Mellanting är tingen emellan och det saknar jag. Allt är starkt eller svagt så upplever jag naturen, fisket och livet. Fisket ger mig alla de ingredienser jag behöver för att må bra. Adrenalinet som pumpar under en fight med ditt livs fisk. Frihetskänslan att ta ditt spö gå ut och ställa dig och kasta några timmar. Den mentala utrensning som sker under ett fiske, det är mitt balsam mitt livselixir för en stressig vardag, därför fiskar jag.

Artikelbild

Du har sagt att du älskar att fiska. Tycker om att skriva, besöka nya platser och framför allt träffa människor med härliga berättelser. Hur ser din stora dröm ut?
- Enkelt, min drömresa inom fisket är att vara med och skapa ett fiskeparadis för våra rörelsenedsatta. Här finns det mycket att göra och jag har många idéer. Så du som läser detta nu, har du finanser, mark eller annan kunskap hör av dig. En dag ska denna dröm bli verklighet. Fiske är till för alla.

Du brinner för ett ekologiskt hållbart nyttjande av våra underbara naturresurser. Fiske/naturvård är en självklarhet. Förklara.
- Allt hänger ihop. Inom mystiken säger man att vi alla är ett. Det ligger en del sanning i det. Det gäller att ha balans mellan insättning och uttag på kontot. Det kan vilken ekonom som helst skriva under på. Samma sak gäller i naturen. Skapar vi människor en obalans genom att ta ut för mycket av en naturresurs påverkar det balansen i ekosystemet. Det är inte alltid på förhand som vi kan förutspå vad utgången kan bli. Vi behöver vårda för att skörda. Catch and release är bl.a. ett symptom på en obalans i fiskbeståndet. För att komma till rätta med beståndet praktiseras det som en form av fiskevårdsåtgärd. Vissa förespråkar endast catch and release men jag anser att om beståndet tillåter ska du självklart kunna plocka upp en matfisk annars skapar vi återigen en obalans. Uttrycket att vi endast lånar jorden av våra barn är en bra riktlinje för hur vi ska nyttja och förvalta våra naturtillgångar.

Som du vet brinner det i knutarna. Nya gruvor ska etableras på väglöst fjälland, mitt i våra största renskötselområden. Hur rimmar detta med dina tankar om fiske- och naturvård och om underbara naturresurser?
- Naturen är ingen evighetsresurs, här gäller det att tänka efter före. Vi behöver förvalta det vi har. Vi människor har en tendens att våldföra oss på vår egen jord. Det är som att hugga av den pinne du sitter på och tro att du kan hänga kvar i luften med samma förutsättningar som alltid. Det väglösa fjällandet har ett syfte och fyller redan sin funktion idag. Inte bara som betesland åt rennäringen utan även av alla de tusentals människor som varje år väljer att semestra i vår än så länge "orörda" natur. Djur, natur och människoliv kan komma att skadas på många olika sätt av en exploatering av vildmarken. Jag önskar att de människor som tror att ekonomi kan gå före ekologi ska vakna till och förstå värdet av en orörd natur.

Dina studier i Övertorneå är avklarade. Världen ligger öppen. Varthän går din fortsatta livsresa?
- Jag håller på med en hel omstart av mitt liv. Startskottet gick då jag lämnade Stockholm för ett år sen. I Övertorneå mötte jag mig själv. Som enda tjej i en fiskeguideklass ställdes jag inför många utmaningar. Jag fixade allt jag ställdes inför och min självkänsla fick sig en knuff i rätt riktning. Jag fann det som andra redan sagt åt mig att jag har i mig och är. En skärpt tjej med skinn på näsan som ändå är ödmjuk och empatisk. Med dessa egenskaper tänker jag växla till ny bana vid sidan om fiskeriet, nämligen arbeta med coachning i någon form.