En mentor ska vara en förebild, bjuda på sina kunskaper och kontakter för att ge andra företagare chans att lyckas. Med en bra mentor som bollplank kan vägen till ett lönsamt företag bli både rakare och roligare.

Sedan slutet av 2012 har Tomas Jönsson fungerat som mentor för företaget Geektown kommunikation som drivs av tre unga kvinnor – Kristin Lindqvist, Frida Larsson och Veronica Ruthberg.

I motiveringen till varför Tomas Jönsson skulle vinna priset skriver de: "Precis som fjällen får Tomas att känna sig som en kungsörn får Tomas oss att våga sikta mot stjärnorna och utmana oss själv".

Artikelbild

| Tomas Jönsson har utsetts till Årets mentor av Almi Företagspartner nord. Förutom att driva två företag så har han i ungefär ett år fungerat som mentor åt företaget Geektown, som drivs av tre kvinnor i åldrarna 29-35 år.

Vinnaren konstaterar att mötena med kvinnorna varit kreativa. Att han försökt bidra med ett utifrånperspektiv och försökt få dem att tänka på lite längre sikt.

Innan sommaren körde kvinnorna fast. Men efter att ha träffat mentorn fick de ny energi och hittade nya lösningar.

– Det handlar om tre väldigt olika individer. Jag känner att jag gjort stor nytta som bollplank, säger han.

När förvåningen över priset väl lagt sig berättar Tomas Jönsson att kan blev kontaktad av Almi i slutet av förra året. Man var på jakt efter en mentor åt tre krävande, duktiga tjejer som hade specifika krav på sin mentor samt skinn på näsan.

Artikelbild

– De hade tackat nej till flera. Så jag var lite nervös när jag gick till träffen.

Vidare berättar han att det är viktigt att titta till laget och att det inte alltid krävs att man tycker lika. Det viktiga är att fokusera och att alla drar sitt strå till stacken.

Artikelbild

Han tror sig ha hjälpt trion med att nåt ut med vad de gör, att lyckas med försäljningen är inte alltid så lätt för ett litet företag.

– Nu börjar det hända sker. Jag känner att jag gjort nytt. Det har varit kul, säger den stolte pristagaren.

Artikelbild

Tomas Jönsson är egenföretagare sedan 1996. Sedan 2007 driver han två företag.

Lite ödmjukt berättar han att han fick sig en väckarklocka för några år sedan. Det lärde hon att det inte alltid är så lätt att lyckas.

– Jag har stött på livsöden längs vägen. Det har gjort mig ödmjukare och starkare.

Priset innebär att Tomas Jönsson får delta i den nationella tävlingen som avgörs nästa vecka.