IFK Kiruna bildades 1907 när Kiruna skidförening bytte namn.

– Då fanns det bara en förening som var äldre i Norrbotten när det gäller skidor, och det var Jokkmokk. Och det fanns en förening i Kiruna som äldre och det var LKAB pistolskytteklubb, säger Ingvar Larsson, som varit verksam inom föreningen sedan 1959.

– Förut så var många väldigt aktiva, det fanns inte så många andra fritidssysselsättningar så många var aktiva framförallt i skidor, löpning, friidrott, styrkelyft, brottning med mera, säger Ingvar Larsson.

Artikelbild

| Regnigt. Regnet föll över medlemmarna som kom för att fira IFK Kirunas 110-års jubileum.

Idag finns sektionerna skidor, orientering och cykel.

– Skidåkningen är störst, det finns en hel del ungdomar som är aktiva, säger Mats Luspa, ordförande för IFK Kiruna.

Under söndagen firade klubben sitt 110-års jubileum med olika aktiviteter i Gruvstadsparken. Föreningen passade också på att dela ut utmärkelser.

– Det är en tradition inom IFK att vi försöker uppmärksamma medlemmar som har varit funktionärer och har haft nyckelroller inom föreningen. Oftast är de aktiva man uppmärksammar, men funktionärerna spelar en stor roll, säger Mats Luspa.

Artikelbild

| Spårspecialist. Sven-Erik Fjällborg uppmärksammades för sitt slit med att preparera skidspåren under vintern.

Kristina Lindmark, 11, fick kliva fram först av alla. Hon uppmärksammades för att ha vunnit en etappseger i O-ringen i somras.

– Det var kul, säger, Kristina Lindmark, som siktar på att vinna fler O-ringen etapper i framtiden.

Artikelbild

| Talang. Kristina Lindmark uppmärksammades för fina resultat under O-ringen i somras.

Sven-Erik Fjällborg uppmärksammades för sina insatser med att dra skidspår. Totalt har han suttit närmare 900 timmar i pistmaskinen i vinter.

– Man får lite nya krafter, det är det som håller igång en och gör att man kör lite extra ibland, att man får uppskattning, säger han.

Anders Morell och Karin Niva blev utsedda till hedersmedlemmar i IFK Kiruna. Endast ett fåtal personer har fått utmärkelsen genom åren, den första var Hjalmar Lundbohm.

– Det känns jätteroligt, särskilt när jag är i samma sällskap som Hjalmar Lundbohm, det är en riktig ära, säger Karin Niva.

– Det finaste man kan få i en förening, det är att någon gång få bli hedersmedlem. Det känns jättebra, det värmer, nu kan jag nog jobba på som funktionär i några år till, säger Anders Morell.

110-års firandet avslutades med en föreläsning av skidlandslagets vallachef Urban Nilsson.