Trumslagaren Louis Cole är det mest furiösa som befunnit sig bakom slagverk sedan Animal i Mupparna. Sångerskan Genevieve Artadi har en frasering som är lika taktfast som den är direkt. Tillsammans utgör de den amerikanska duon the Knower som får lilla salen att koka under lördagskvällens gig ihop med Norrbotten Big Band.

The Knowers båda medlemmar bidrar båda med låtar. Några har de arragerat själv men medparten står dagens dirigent Joakim Milder för. Härliga ­fluffiga ­kostymer som ger musiken full styrka. Inledande ”Let go” är en energifylld energisk explosion. En stämning som bara fortsätter rakt igenom tills den avslutande långa ”What’s in your heart”.

Storbandets skickliga solister får många tillfällen att visa upp sig. Allt sitter som en smäck. Särskilt Robert Nordmarks funkiga saxsolo fullt av flow i ”Real thing”. Och genomgående Adam Forkelid på piano och Fender rhodes.

Till den ystert uppsluppna stämningen bidrar sångerskorna Cosima Lamberth och Ingela Olsson som är lika duktiga på att köra som att spela diverse rytminstrument. Det är en ansenlig bredd på kompositionerna, vilket inte minst visas när Louis Cole byter ut trummorna mot synth och fint sjunger sitt eget solomaterial.

Konserten marknadsförs som Norrbotten big band möter the Knower. Inget kunde vara mer fel. För att ett möte skall uppstå krävs två skilda individer. Här har vi att göra med en konstellation som är så samspelta att de redan är en individ. Bättre betyg kan väl knappast ges till årets svängigaste kväll.