Han vill få Norrbotten att blomstra

Det står en plåt med nybakade kakor efter farmors recept på spisen.Andreas Söderström har bakat.Huset han bor i var en gång hans farmors föräldrars. Det är från 1708.Härifrån ska Andreas inspirera norrbottningarna till ny blomsterkonst.

Fotograf: Bengt-Åke Persson

Fotograf: Bengt-Åke Persson

Foto:

Luleå2006-11-27 00:00


Zinkhoar fyllda med enkvistar som kapats till jämn höjd och massor av andra växter vid ingången till huset vittnar om att det bor en florist här.

Andreas Söderström, 29 år, har återvänt till sin hemby Sikfors efter tio år i blomsterbranschen i Malmö.

- Farbror ringde och frågade om jag ville ta över gården med vinbärs- och jordgubbsodlingarna. Jag ville hemåt, förklarar han.

Fantastisk uppväxt

Han är född och uppvuxen i ett hus en bit bort från Norraback som gården heter. Hans föräldrar har flyttat till Piteå.

- Men jag har världens bästa granne, Lena. Vi är också släkt på något sätt, säger Andreas och berättar om en fantastisk uppväxt i byn.

- Mamma och pappa, och alla tanter i byn... Jag kommer i håg Lenas mamma, tant Ingrid som bodde här bredvid. Hon kokade saft och satt på verandan...

Andreas Söderström gick trädgårdsgymnasiet i Vojakkala och åkte sedan till Malmö för att vidareutbilda sig. Han gick bland annat en floristutbildning.

- Trädgård var ett självklart val för mig. Jag har alltid påtat och sålt blommor. Jag jobbade med farfar i ett litet växthus, säger han.

Hälsad välkommen

När han återvände till byn i våras kom två grannar förbi och påminde Andreas om hur han som sexårig fotbollsspelare försvann mitt i en match för att plocka blommor istället.

- Jag har blivit omkramad och hälsad välkommen tillbaka till byn, säger han glatt.

Katten Pussle verkar också nöjd när den kommer smygande men Andreas berättar att den har haft dålig matlust ända sedan flytten från Malmö till Norrbotten.

- Ändå blir hon tjockare och tjockare, säger Andreas.

Pussle har sina rötter i Danmark och hennes namn betyder "pyssla".

Sån livskvalitet

Andreas Söderström berättar fascinerat om hur han går ut i Sikfors-natten, lyssnar till tystnaden och tittar på stjärnorna.

- Det är sån livskvalitet! Det är unikt. Det enda man hör är sitt eget hjärta.

Här vill han förutom att ta hand om farbroderns odlingar bygga upp en norrbottnisk motsvarighet till Rosendals trädgård i Stockholm. Han ska odla och sälja växter men framförallt vill han inspirera norrbottningarna så att de går hem och odlar efter att ha varit på besök. Ett sommarkafe ingår också i planerna.

Han har sått 126 sorters perenner.

Trädgården ska annars utgå från det som är speciellt för Norrbotten.

EU-projekt i Öjebyn

- Här kan man jobba med till exempel rallarrosor som fond, lyfta in dem i trädgården och sedan ta in andra växter i samma färg. Här finns gamla, vackra tallar och knotiga granar att använda i trädgården. Åkerbäret är en smärtsamt vacker planta som används alldeles för lite, säger Andreas Söderström.

Han är med i ett EU-projekt omkring försöksgården i Öjebyn. Den är nedlagd men nu har Norrbottens hushållningssällskap tagit över driften.

- Vi är några plantskolor i samarbete som ska ta vara på den borttynande gården. Där finns unika arter sedan 1960-talet. Många hundra växter har överlevt. Min uppgift är att kartlägga sortimentet, säger han och berättar om den i sammanhanget legendariska Gunny Larsson:

- Hon arbetade på försöksgården och var en pionjär i växtförädling. Hon tog bland annat fram allåkerbäret och många vinbärssorter.

Fröer från Mongoliet

De 126 sorters perennerna som Andreas Söderström har satt har en speciell historia.

De är ett resultat av flera veckor framför datorn.

Andreas har ett stort kontaktnät som omfattar odlare runt om i världen. Han har köpt, sålt och bytt fröer med människor i bland annat Kina, Mongoliet, Ryssland och Kanada.

- Det handlar om att hitta arter som det går att lyckas med i det här klimatet. Om jag lyckas med tio procent av perennerna så blir jag glad, säger han.

Bland det han satsar på finns många spännande körsbärssorter.

Assistent åt dansk legend

Just nu ägnar sig Andreas Söderström mest åt att hålla kurser i blomsterbinderi - hobbykurser och kurser för proffs.

Han är en mästare på området - Europamästare närmare bestämt.

- Jag är före detta europamästare i Floral Art. Det handlar om en ickekommersiell tävling. Det är befriande på ett område där annars allt ska vara säljbart, säger han.

Innan han återvände till Sikfors var han bland annat lärare på floristutbildningen i Malmö.

Han berättar om när han var assistent åt Tage Andersen, en dansk legend i blomsterbranschen.

- Det var när han hade hand om Norrvikens trädgårdar som ligger utanför Bå-stad. Hans filosofi är att alla detaljer är lika viktiga för helheten. Han har inte en disktrasa eller skurborste som inte passar in.

Flyttbilen försvann

Tage Andersen har en butik i Köpenhamns centrum som är känd i hela världen.

- Det kostar 55 kronor i inträde att gå dit, men det betalar människor gärna för att få se det som finns där, säger Andreas Söderström.

Själv går han mindre in för att tjäna pengar och mer för att inspirera norrbottningarna.

- När jag har byggt upp min trädgård hoppas jag att folk kommer. Men de behöver inte nödvändigtvis handla något av mig. Huvudsaken är att de blir inspirerade.

1700-talshuset i Sikfors är fyllt av krukväxter. När Andreas Söderström flyttade hit åtföljdes han av en speciell blomflyttbil.

- Den försvann på vägen. Det var hemskt! Men den kom förstås fram till slut, säger han och visar discorean som slingrar sig runt ett av köksfönstren, knöldillen, cissusen...

Barr till en brud

- Mina favoriter är växter som förändrar sig över året och jag samlar på knölar som klättrar, säger han.

När vi ska åka följer Andreas Söderström oss ut

Han ska färdigställa några vinterarrangemang på gården. Enkvistarna i zinkhoarna som han tidigare klippt ner till jämn höjd ska dekoreras med torkad renfana och nypon.

- I helgen hade jag en kurs i blomsterbinderi för proffs i Björsbyn. Nu ska jag ha en hobbykurs här i Sikforsgården. Det finns ett stort intresse här uppe för det jag håller på med. Jag hade trott att jag skulle få jobba mycket hårdare för att få till något, säger han.

Han poängterar att han gillar det udda och det äkta.

- Barr passar bra till en brud. Plast tycker jag mycket illa om, säger Andreas Söderström och ler varmt.

Han har kommit hem och han hoppas kunna ändra på ett och annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om