Advokaten rasar över hovrättens beslut

Advokat Marko Tuhkanen var mycket irriterad när hovrätten inte släppte hans klient på fri fot. "Det här är som att låsa in ett fyraårigt barn", sade advokaten efter beslutet.

Advokat Marko Tuhkanen rasar över hovrättens beslut.

Advokat Marko Tuhkanen rasar över hovrättens beslut.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Nyheter2019-11-22 20:30

Det var i somras som den 34-årige våldsverkaren gav sig på en 82-årig man i en by utanför Luleå. 34-åringen, som tidigare är dömd för grov brottslighet, hade beväpnat sig med en kniv och skar i tumultet 82-åringen i halsen och ena örat.

Tingsrätten dömde 34-åringen till ett och ett halvt års fängelse efter en rättegång där hans försvarare, Marko Tuhkanen, krävt vård.

I tingsrättens dom konstaterar domstolen att 34-åringens allvarliga psykiska störning vid gärningen utgjorts av ett "självförvållat rus".

Advokaten överklagade domen till hovrätten och under fredagen hölls slutpläderingarna. Advokat Tuhkanen yrkade återigen på vård och att hans klient efter rättegången omedelbart skulle försättas på fri fot.

Hovrätten för övre Norrland gick inte på advokatens linje. 34-åringen ska kvarstanna i häktet tills domen kommer om en vecka vilket advokaten tar som att hans klient kommer att dömas till fängelse, inte vård.

– Det är beklagligt, en svart dag för rättssystemet. Det är så här man behandlar svårt psykiskt sjuka, jag skäms faktiskt, säger Marko Tuhkanen.

Marko Tuhkanen vilar inte på hanen.

– Att min klient ska sitta i fängelse är att lika med att låsa in ett fyraårigt barn. Det här är riktigt illa. Rättssystemet vägrat att hjälpa min klient. Han har ett enormt vårdbehov, säger advokaten.

Dom kommer att meddelas om en vecka, fredagen den 29 november.

Tills dess ska alltså den 34-årige mannen avvakta hovrättens beslut i häktet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!