Hon är född i finska Lappland, men växte upp i Kalix dit familjen flyttade under 1960-talet.

– Bastun har alltid varit en viktig plats i mitt liv – av födseln och ohejdad vana. Min pappa hade den typiskt finska inställningen. När han byggde sina sommarhus, då började han alltid med att bygga bastun allra först!

54-åriga Tarja Lepola arbetar i dag som ekonomi- och planeringsdirektör vid Region Norrbotten.

Hon värdesätter sina varma bad högt.

– I dag har jag ingen bastu i mitt hem, men jag kommer snart att flytta och då blir det en förändring på den punkten. Därför badar jag inte så ofta som jag skulle vilja, men jag brukar ofta passa på efter träningspass i gymmet. Sedan har vi en underbar, vedeldad bastu i stugan. Sommartid brukar vi faktiskt bada varje dag under veckan. Under resten av året blir det kanske någon enstaka gång i veckan, oftast i samband med helger eller träning.

Tror du att bastubad är bra för hälsan?

– Absolut. Efter ett bastubad mår man bra. Jag tror att den mentala biten är viktig och att man ska göra saker som får en att må bra. Bastu kan vara ett sätt.

Tarja Lepola hoppas att det planerade forskningsprojektet i Luleå ska bli verklighet. Hon ser ett värde i studien - inte minst med tanke på att Norrbotten är ett av länen som har den högsta dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar i hela landet.

– Statistiken visar att det dör många tornedalingar i hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar på båda sidor av Torneälven. Det skulle vara intressant ifall det vore möjligt att studera hälsoeffekterna närmare.