Svar till insändaren ”Oansvariga cyklister i omlopp” skriven av signaturen ”Inger” som publicerades i NSD den 5 september.

”Inger” skrev en insändare om oansvariga cyklister i Boden som cyklar över gatorna på övergångsställen och dessutom utan att se sig för.

Tyvärr finns det alltför många cyklister här som även anser/tror att trottoarerna är till för dem och man då som gående riskerar att bli påkörd av dem främst när de kommer bakifrån utan att man har en aning om det. Hösten är värsta tiden då mörkret faller på och de flesta dessutom saknar belysning på sina cyklar.

Trottoarerna är ofta smala vilket gör att risken är stor att man eller hundarna som jag oftast har med mig blir påkörda då man förväntar sig att kunna gå i lugn och ro då man utgår från att det endast är andra gående på en trottoar. Hundarna är förstås kopplade men behöver inte hela tiden gå strikt vid sidan förutom vid möten.

Ibland är det flera mindre barn som cyklar med föräldrarna på trottoaren och som endast borde cykla på en cykel/gångbana. Går man på en sådan med hund så håller man uppsikt över sina kopplade hundar på ett annat sätt då man delar banan med cyklister. Tidigare då man tagit upp problem med gående och cyklister har man påpekat att regeln är mycket enkel. Man går på vänster sida och cyklar på höger sida. Så långt enkelt om man har samma färdriktning!

Men om den som går möter en cyklist uppstår problem/frågetecken. Vem ska vika undan?! Finns det någon klar regel för det?

En del cyklister som helt riktigt kör på sin högra sida kör rätt mot den som helt riktigt går på sin vänstra sida! Jag anser att det minst riskabla för den gående och andra är att den som går håller sin vänstersida och att den mötande cyklisten väjer ut i banan. Då riskerar den gående inte att själv bli påkörd och då är man själv mellan hundarna och cyklisterna eftersom man vanligtvis håller hundarna på sin vänstersida.

Berit