Tävlingen som arrangerades av Bodens Smarta Schackskola inleddes redan på fredagskvällen och avslutades under söndagen. Ledaren och schackspelaren Emil Hermansson återger några av de mest avgörande partierna i Elo-turneringen. I hans första match pressades finländaren Osmo Kauppila hårt i fyra timmar.

- När vi hade lite tid kvar så fick Osmo en öppning, vände och vann, säger Hermansson.

När det gällde Martin Lokanders parti mot lulebon Tobias Pettersson hade han två möjligheter. Den ena var klar vinstmöjlighet och den andra trodde Lokander var vinst också.- Nu missade Martin att Tobias kunde offra en löpare och göra en "gaffel" efteråt ett så kallat dubbelhot. Tobias hotade både damen och kungen, samtidigt. Han vann matchen på det, säger Emil Hermansson.

Artikelbild

| Slutsegraren Erik Malmstig slutade på 3,5 poäng i Elo-turneringen som genomfördes i Boden den 9-11 september. Umebon höll visserligen att trilla dit efter att Bodenspelaren Lennart Eman fått ett kanonläge i sista matchen. Men Erik lyckades vända partiet.

I rond 3 möttes Martin Lokander och Osmo Kauppila. Finländaren hade vunnit de två första partierna. De spelade en variant som ledde till så kallad dragupprepning. Gör man det tre gånger så blir det remi eller oavgjort i partiet. Martin Lokander valde att spela ett annat drag då. Vilket fick motspelaren Osmo Kauppila att tänka i en timme och 20 minuter på sitt motdrag.

- Osmo klarade inte att reda upp situationen så Martin vann. Jag tycker det under dessa förutsättningar var starkt av Martin att inte ta remin utan spela för vinst, säger Emil Hermansson.

Han mötte sedan Tobias Pettersson som spelade schackvarianten som är väldigt remiaktig.

- Jag lyckades få fart på mina pjäser, offrade ett torn mot en löpare och fick ett angrepp och vann. Inför sista ronden så hade jag, slutsegraren Erik Malmstig och Tobias 2,5 poäng.

Artikelbild

| Bodenspelaren Emil Hermansson tog hem 3 poäng, en halv poäng mindre än slutsegraren i klubbens egen Elo-turnering." Arrangemanget liksom motståndet har varit bra."

Emil Hermansson spelade sedan remi mot Martin Lokander som är en av hans elever på internet.

- Martin är en av de absolut bästa juniorerna i Sverige.

Artikelbild

| James Lindström, Umeå vann ungdomsklassen med fem deltagare. Han gjorde en riktigt stark turnering.

Det sista heta partiet i tävlingen var att Bodenspelaren Lennart Eman fick en jättebra ställning mot slutsegraren Erik Malmstig.

- Allting tydde på att Lennart skulle vinna men Erik lyckades vända partiet genom att spela väldigt aggressivt och vann totalt, säger Emil Hermansson.

Artikelbild

| Finländaren Osmo Kauppila funderade i över en timme och 20 minuter över ett motståndaredrag.

Umeåbon Erik Malmstig slutade på 3,5 poäng och på andra och tredje plats kom Emil Hermansson, Boden, och Osmo Kauppila, Uleåborg på 3 poäng vardera. De övriga deltagarna Martin Lokander, Stockholm, och Tobias Pettersson, Luleå tog 2,5 poäng vardera och Lennart Eman, Boden, fick med sig en halv poäng.

I ungdomsklassen med fem deltagare segrade James Lindström, Umeå på 4,5 poäng, följt av bodensarna Tore Myhr och Simon Enström samt Tintin Burman, Umeå, på tre poäng.

Artikelbild

| Lennart Eman, Bodenspelare analyserar nästa drag.

- Ser man till lagtävlingen så blev det 9-6 till Umeå. Jag hade hoppats att Boden skulle ta umeåborna. Jag tycker Simon Enström gjorde en riktigt stark turnering, men även segraren, säger ledaren Emil Hermansson.

Smarta Bodens schackskola hade anlitat Kurt Setterqvist, Luleå, en av de ledande aktiva spelarna i Norrbotten under 25 år som tävlingsledare.

Artikelbild

- Han är lärare och en bra pedagog. Kurt gick igenom alla partierna med juniorerna efter varje rond. Jag tror genomgången gav spelarna mycket. Det känns också bra att turneringen bidragit till att skapa kompisband mellan Bodens och Umeås schackungdomar, säger Emil Hermansson, ledare i Smarta Bodens Schackskola.

l