Kinesiskan har tillsammans med sina föräldrar åkt från Uleåborg för att vara med i Boden. 2010 vann Qiyu Zhou Nordiska mästerskapet för tioåriga flickor och ett annat år var hon tvåa i samma tävling.

- Jag tävlade för Finland när jag vann. Mina föräldrar jobbar på universitetet och själv går jag i en internationell skola där vi pratar engelska, säger 12-åringen.

"Tufft" i skolan
Hon beskrivs som en talang, men säger själv att hon inte tränar så mycket för skolan är "tuff".

Artikelbild

| Kinesiskan Qiyo Zhou funderar ut det smartaste draget i Bodens GP-tävling som pågick under hela helgen i bridgeklubbens lokaler.FOTO: Lena Leffler

- Jag är med i en liten schackklubb och åker på tävling för att få mer erfarenhet, säger hon.

Hon och en Umeåtjej var de enda deltagande tjejerna i Boden som på en oerhört kort tid vuxit fram som Norrlands schackmetropol. Efter att den internationellt kända Emil Hermansson flyttat till Boden har schackklubben Smarta Bodens juniorverksamhet ökat med flera hundra procent. GP-tävlingen möjliggör för klubbens nio juniorer att få möta många bra spe-
lare.

Tränat med morfar
Två som nyligen börjat spela schack är Sävastkillarna Andreas Lindström, 9, och Daniel Roast, 10.

- Daniel visade mig hur man spelar schack men jag har också tränat med morfar några år, säger Andreas Lindström.

Artikelbild

| Andreas Lindström, 9, från Sävast gillar att tävla i schack. "Det kan däremot bli lite långtråkigt mellan ronderna."

- Andreas spelade i länsserien förra veckan och vann mot en senior. Boden är hans tredje turnering. Det är bra för juniorerna att upptäcka att det finns tävlingar, säger tränaren Emil Hermansson.

Favoriter
Helgens GP-tävling har 42 deltagare.

Artikelbild

| Norrmannen Kjell-Ole Kristensen från Narvik lärde Emil Hermansson en del schack när han bodde i Kiruna och åkte på tävlingar till Nordnorge. "Det är kul att han är här och spelar mot oss i Bodens GP-tävling."

- Det är den största tävling som arrangerats i Boden. Flertalet av de bästa spelarna från Norrbotten, Västerbotten, Nordfinland och Nordnorge finns bland de anmälda, säger han.

Emil Hermansson men även hans gamla läromästare Kjell-Ole Kristensen och Eloturneringens slutsegrare Osmo Kauppila tillhör favoriterna.

Artikelbild

| Kinesiskan Qiyo Zhou funderar ut det smartaste draget i Bodens GP-tävling som pågår under hela helgen i bridgeklubbens lokaler.

- Kjell träffade jag redan som 14-åring när jag bodde i Kiruna. Då hade vi mycket utbyte med Nordnorge.

Återuppliva intresset
- Kirunaklubben är ju nedlagd så det känns naturligt för oss att söka oss söderut, säger Kristensen.

GP-turneringen med genomförd tävling i Umeå, i helgen i Boden och nästa gång i Luleå är ett projekt för att återuppliva intresset för schack i Norrbotten, Västerbotten, Nordfinland och Nordnorge.

"Schacklig folkrörelse"
- Vi vill samlas för att stärka kontakterna mellan spelarna och regionerna och tillsammans dela denna schackfest. Vi ser det som en schacklig folkrörelse och vill få med alla som har minsta intresse för schack, säger Emil Hermansson, Smarta Bodens Schackklubb.