Till sommaren är det dags för ytterligare en galleria i Boden, köpkvarteret 43:an, på Åhléns gamla tomt. Det ska inte påverka kundflödet och omsättningen på Enter galleria.

- Handel föder handel. Vi är glada om det går bra för 43:an, för då stannar folk och handlar i centrum och hittar även till oss, säger Björn Lindgren.

Enter galleria har ungefär 1,5 miljoner årliga besökare, enligt Björn Lindgren.

Artikelbild

| Mikael Kraus som driver Opalen trivs på Enter galleria. "Gallerian är hela Bodens mötesplats. Nu är handeln på väg upp igen och fikakulturen är här för att stanna."FOTO: Lena Leffler

- Så det finns potential men då gäller det att trygga återväxten med handel som lockar bodensarna.

Fikakulturen på topp
En rörelse som byggdes in i Enter är Opalen konditori som drivs av bröderrna Mikael och Krister Kraus. Bra handel och ytterligare en galleria höjer statusen på centrum, anser de.

- Förr hade vi bara en ingång, nu har vi tre. Vi tar helt enkelt in folk alla vägar vilket betyder jättemycket. Jag är jättenöjd med hur det funkar. Omsättningen har ökat och vi har anställt fler. Från åtta anställda är vi i dag femton heltider och 15 deltider anställda, några jobbar på Skapa restaurangen som vi även tagit över, säger Mikael Kraus.

Opalen har 200 sittplatser på sitt kafé och konditori.

Artikelbild

| Bodens galleria besöks i dag av drygt 40 000 besökare i månaden, eller lika mycket som staden Bodens storlek.FOTO: Lena Leffler

- Fikakulturen kommit för att stanna. Den har fått ett uppsving igen. Jag tycker att gallerian har blivit som en riktig mötesplats för bodensarna, säger Mikael Kraus.

Sökes: manliga kunder
Kvinnorna står i dag för 90 procent av handeln i Bodengallerian.

Artikelbild

- Vi saknar butiker eller hyresgäster som skulle locka in fler män i gallerian. Jag tror på Bodens handel och tycker det känns som om Enter är på väg att återhämta sig, säger Mikael Kraus.

Kungsgatan utanför gallerian mot Coop har ju varit avstängd vid bygget av köpcentrum 43:an vilket inte är bra för några affärer alls enligt Björn Lindgren.

Artikelbild

| Enter galleria i Boden hade en nedgång förra året vad gäller handeln men nu tar man nya tag. En konsult har anlitats för att fylla gallerians tomma lokaler på nytt.

- Vi måste hålla upp centrum med gångfartstrafik. Det viktigaste är att man inte stänger av gator. Folk behöver ta sig in i stan, för annars drar de vidare om det inte fungerar.