Ett udda drömhus med japansk svärta

Anthon Eriksson och hans familj, sambon Emma och dotter Liisa gillar sitt udda egendesignade drömhus med japansk svärta. Huset ligger bredvid Buddbyträsket. " Det är ett fantastiskt läge med sjöutsikt".

En stor altan i norrläge med sjösikt. Anthon Eriksson kan från sin utsiktsplats skåda ut mot Buddbyträsket." Vi har 17 meter fönster just för att kunna njuta av den fantastiska utsikten".

En stor altan i norrläge med sjösikt. Anthon Eriksson kan från sin utsiktsplats skåda ut mot Buddbyträsket." Vi har 17 meter fönster just för att kunna njuta av den fantastiska utsikten".

Foto: Lena Leffler

Boden2021-01-01 15:00

Huset står på platsen Grenholmen efter Holmens väg i Svartbjörnsbyn på pappa Karl-Erik Erikssons mark. Där finns i dag åtta byggbara tomter.

– Vår familj byggde först men fler hus sätts upp. När allt är klart kommer det bli en nytt och mindre villaområde, säger Anthon Eriksson.

undefined
Anthon Eriksson, hans sambo Emma och dotter Liisa har flyttat in i sitt drömhus i Svartbjörnsbyn.

Han och sambon Emma Lundqvist bodde tidigare i Umeå men längtade hem till Boden.

– Vi ville köpa ett hus eller bygga nytt. När jag fick tomten av pappa som ett förskott på mitt arv så var det bara att köra.  Vi har designat varenda kvadratmeter av huset själva i en minimalistisk stil med inspiration från bland annat Instagram och Pinterest.

Huset har ritats av kompisen Julian Andersson och sedan byggts av Norrhuset.

– Vi har hela tiden haft en bild hur det skulle se ut.Jag och Julian har delat skärm på våra datorer. Sedan har jag bett honom flytta väggar, sätta dit fönster och ändra husvinklar. Han översatte skissen precis till det som vi ville ha.  Det var häftigt att se vårt hus växa fram, säger Anthon Eriksson.

undefined
Det är ett medvetet designval att bryta av det mörka svarta mot ljus gran som på sikt kommer bli grå.

Paret ville gärna ha ett svart hus med svarta detaljer. 

– Båda tycker det är snyggt. En nackdel är att det blir varmt och färgen slits snabbare än en ljus färg. Men vi ville bygga ett annorlunda hus som inte är som alla andra, säger Anthon Eriksson.

undefined
Anthon Eriksson är mycket nöjd med bränntekniken av granpanelen som sedan spikats på huset.

Den japanska metoden ”Shou Sugi Ban" är en teknik som gör träet kolsvart utan att färg eller några giftiga impregnerade produkter behöver användas.

undefined
Här bränns granträdpanelen med den speciella japanska metoden.

– Man bränner av den mjuka delen i trät eller cellulosan som förkolnar och då blir den hårda beständiga delen kvar.  Även Treehotel har en trädkoja med samma metod som vi åkte upp och tittade på. Vi valde en extra smal granpanel som vi lagt linolja på efter bräderna bränts, säger Anthon Eriksson.

undefined
Här sitter Anthon Eriksson i det kombinerade allrummet med vardagsrum, matsal och kök.
undefined
Köket finns i det ena hörnet av det stora allrummet.

Det tog 6,5 månad att sätta upp drömhuset. I april 2020 flyttade familjen in. Byggprojektet har paret lagt upp på sitt eget instagramkonto @villagrenholmen.

– Folk är intresserade av vårt hus och brukar ställa frågor hur vi gjort vissa lösningar.  Många vill också veta hur vi bränt panelen eller gjort betonggolvet.  

undefined
Julgranen pryder sin plats i det nybyggda huset som har betonggolv i alla rum.

Golven består nämligen av slipad betong i hela huset. 

– Det är samma golv som brukar finnas i stridsvagnshallar. Golvet är diamantslipat så att stenen i betongen syns.  Vi blev avrådda att slipa betongen för det är svårt att veta hur golvet blir när det är klart. Golvet är inte perfekt homogent, det ser olika ut överallt, men vi gillar det. 

Huset och garaget värms upp av indragen bergvärme.

– Vi hade tagit fjärrvärme om det funnits tillgängligt, men det gick inte.

undefined
Utsikten är fantastisk i rummet som har stora fönster ut mot Buddbyträsket.

Från det kombinerade vardagsrummet och köket kan man blicka ut över vackra Buddbyträsket.

– Det är faktiskt sjutton meter glasruta med dold karm. Det är ett speciellt fönster som vi har fått importera från Österrike. Vi ville ta vara på den fantastiska utsikten. 

Trots norrläget så kommer paret att satsa på en spansk pergola, som en markis med pinnar, runt altanen till sommaren.

– Pergolan ska fungera som en "keps" över fönstren så vi får mer svalka. Sedan passar den också in i designen vilket känns viktigt för helheten, säger Anthon Eriksson.

Båda han och sambon Emma är supernöjda över att bygget gått bra och att de fått ett hus som de själva skapat.

– Vi tittade från början på ett kataloghus, men vi ville ändra en massa saker så det hade blivit dyrt. Vårat specialbygge har nog kostat mer i slutändan men vi tänker bo här länge.

Den här designdetaljen som fungerar som ett fönster gör att man inte kan se in men se ut.
Den här designdetaljen som fungerar som ett fönster gör att man inte kan se in men se ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!