Fler byar behöver anmäla sig för fiber

Fyra av nio aktuella Bodenbyar har uppnått 77 procents anslutning vilket är kravet för att kravet för att Bodens stadsnät ska kunna bygga ut fibernätet. "Vi påbörjar byggnation så fort tjälen går ur marken och hoppas att fler byar ansluter sig", säger vd Andreas Westerlund, Bodens stadsnät.

Andreas Westerlund, vd för Bodens stadsnät, är glad över stödpengarna för att kunna bygga ut bredband till Bodens byar. "Idag har bara fyra av nio byar nått anslutningsgraden som är på 77 procent, så vi hoppas på fler", säger han.

Andreas Westerlund, vd för Bodens stadsnät, är glad över stödpengarna för att kunna bygga ut bredband till Bodens byar. "Idag har bara fyra av nio byar nått anslutningsgraden som är på 77 procent, så vi hoppas på fler", säger han.

Foto: privat

Boden2021-01-04 09:00

Under våren 2020 gick Bodens kommun ut med en upphandling för fortsatt utbyggnad av bredband på landsbygden. Bodens Stadsnät vann upphandlingen i konkurrens med bland annat IP-Only. Utbyggnaden av fibernätet beräknas kosta 46 miljoner kronor.I första utbyggnadsfasen handlar det om byarna Valvträsk, Norra Gunnarsbyn, Hundsjö-Flåsjön, Ubbyn- Häggan, Rasmyran, Råbäcken- Bjässmoran, Mockträsk-Lombäcken, Södra Bredåker etapp 2, Norra Bredåker etapp 2, och Sävastnäs.

 – Vi kommer att bygga en del av det ortsammanbindande nätet i luften via luftopto.  I dagsläget vet jag inte vilken by som blir först. Målsättningen är att alla byar ska vara klara innan nästa vinter, säger Andreas Westerlund, Bodens stadsnät.

 I dag ligger anslutningsavgiften på 22 000 kronor inklusive moms. Bredbandsprojektet för Bodenbyarna är delvis finansierat via stödmedel där kravet är att minst 77% av de fast boende i en by måste vara intresserade för att villkoren för stödmedel ska vara uppfyllt.Både permanent boende och ägare av fritidshus i utbyggnadsområdena har fått samma erbjudande om inkoppling av fiber.

 – Det handlar om fritidshus som ligger inte alltför avsides till permanent boende i byggområdena och kommer upp i 77 procents anslutning av de fast boende, säger Westerlund.

 I dag räknar Bodens stadsnät med 306 permanentboende i byarna och man har fått in 161 anmälningar.

– Så det behövs ungefär 80 anmälningar till för att vi ska ha möjlighet att bygga i alla byarna. I dag har vi bara kunnat ta byggbeslut för Valvträsk, Ubbyn-Häggan, Södra Bredåker och Mockträsk-Lombäcken. Hundsjö-Flåsjön ligger i dag strax under 70 procentstrecket. 

Byarna som kommunen valt ut för satsningen måste bestämma sig om man vill ha fiber eller inte. Det är inte giltigt om bybor anmält sig tidigare till Telia, utan det måste in en ny anmälan till Bodens stadsnät.Saknas det tillräckligt intresse från byarna som Bodens kommun pekat ut för fibersatsningen så tvingas Bodens stadsnät att flytta pengarna någon annanstans. 

– Det handlar bara om de byar som inte uppnår 77 procent. Vi vill kunna använda allt stödmedel som vi blivit tilldelade, säger  Andreas Westerlund, Bodens Stadsnät.

Bilden föreställer en fiberkanalisation eller rören som man blåser in fibern i.
Bilden föreställer en fiberkanalisation eller rören som man blåser in fibern i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!