Nu blir det fiber i byn utan täckning: "Superglädjande"

Valvträsk i Råne älvdal fått ett efterlängtat besked. Byn med den urusla mobiltäckningen ska få fiber.

"Superglädjande"; säger Valvträskbon Håkan Landström om att byn ska få fiber.

"Superglädjande"; säger Valvträskbon Håkan Landström om att byn ska få fiber.

Foto: Joakim Nordlund

Boden2020-12-14 10:00

I januari gjorde vi ett reportage i Valvträsk där flera i byn har så dålig mobiltäckning att det inte går att föra ett knasterfritt samtal inne i bostadshusen.

Nu är det klart att byn kommer att få fiber. 

– Det är superglädjande nyheter. Så här nära har vi aldrig någonsin varit så det känns ju helt fantastiskt. Samtidigt finns det en inbyggd skepsis inom en att man ibland kan känna en liten ängslan fram till att det rent konkret är genomfört, säger Håkan Landström, som bor i Valvträsk. 

I sitt arbete är han nu hänvisad att arbeta hemifrån. Han har precis genomfört ett tre timmar långt möte i Teams. 

– Jag satt vid köksbordet och det är bara ljudet som funkar. I bästa fall. Nu blev jag utslängd och sedan insläppt och när min sambo också loggade in sig bröt det helt, säger han. 

Bredband skulle lösa dessa problem. 

– För oss innebär det att vi så småningom kan börja använda telefon via fiber. Vi kommer också att kunna börja använda datorerna till det de är gjorda för. Vi kommer därmed att kunna jobba hemifrån, vilket vi i dag har ganska stora svårigheter med, säger han. 

Andreas Westerlund är vd för det ett och ett halvt år gamla bolaget Bodens stadsnät som har vunnit den här upphandlingen gentemot Boden kommun. 

– Vi börjar med den fiber som ska byggas i luft redan under vintern. Och så fort som tjälen har gått ur backen är tanken att vi ska sätta spaden i marken och börja gräva. Så de ska vara klart innan nästkommande vinter, säger Westerlund. 

Karta: Valvträsk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!