Det är norska forskaren Arne Trageton som utvecklat arbetssättet. Sedan fick en kollega till läraren Christer Friman idén om bokstavsscheman som han sedan utvecklade vidare och skrev den nyutgivna boken ASL, att skriva sig till läsning. Det tog ett år för honom att skriva boken.
– Det känns jättekul att ett läromedelsförlag ville ge ut min bok. Upplagan är på 225 exemplar och för en vecka sedan hade jag sålt 121 böcker. Det är lärare från hela Sverige som frågat efter boken, säger Christer Friman.
Boken används också i undervisningen av hans ettor. Eleverna jobbar i par och börjar skriva sin egen ordlista på datorn på en bokstav. Bilderna av bokstäverna ska sedan präglas in hos eleverna med hjälp av tangentbordet. På den vägen ska de lära sig läsa men givetvis går man igenom alfabetet noggrant. Varje bokstav har tre skrivuppgifter.
– Barnen får en utmaning och slå lite ordrekord på hur många ord de kan komma på. Samarbete är jätteviktigt. Man blir själv glad och inspirerad som lärare när man ser hur aktiva barnen är i klassrummet, säger läraren Christer Friman.
– Fördelen med arbetssättet är att man kan möta varje elev på deras egen nivå, säger arbetskamraten Eva Persson.
Ordlistan skrivs sedan ut och klistras i en speciell bok. Eleven ritar därefter en bild på något som börjar på bokstaven de jobbar med för att till slut skriva en enklare mening.
– Det finns också en enskild skrivuppgift i boken som ska bygga upp elevens självkänsla och självförtroende. Där får de skriva vad de är bra på som de hittar på själva som ”Jag kan hoppa hopprep eller ” jag kan äta makaroner" om det jobbar med bostaven K, säger Christer Friman.
Knappblomma
Utöver skrivuppgifterna så jobbar ettorna med motororik, kreativt skapande och bygg i stationer som finns i cirkelträningen.
– På bokstaven K igen får de kasta boll i motorikövningen, skapa en klocka och bygga en knappblomma. Det här lärosättet ger hela utbildningspaketet för barn i den här åldern, säger Christer Friman.
Det är väldigt tyst och jobbas flitigt med skolarbetet i ettornas klassrum.
– Ja, vi har fått bort mycket ljud genom det här. Även barnen som ibland kallas korridorspringare blir så pass intresserade och glömmer bort att springa i korridorerna, säger Christer Friman.
Glömmer eleverna var de är i skolarbetet så finns fina bilder på dem själva som de flyttar runt i de olika cirkelfälten på svarta tavlan.
– Då är det lätt att se vad man håller på med. Vi gör mycket saker som gör det lättare och roligare att lära sig stava, säger eleven Anni Raponen.
Bokstaven Å
Under NSDs besök gnuggades bokstaven Å. Pelle Nordström ritade trädets årsringar.
– Det var lite svårt, för man skulle rita ganska tätt, säger han.
– Vi är färdiga, säger Pelle till Christer.
– Får vi gå och sova nu?, frågar Pelle.
– Verkligen inte, säger läraren Christer Friman.
Pelle och hans kompis " Max" Fabriani Pieksma har också gjort Å-ljuden.
– Då kan ni flytta till årets månader, säger Christer.
De gör eleverna.
Det går bokstavligen lekande lätt.