Hon är rektor för teknikprogrammet och samhällsprogrammet på gymnasiet i Boden.

Skolan har varit Teknikcollege sedan omkring 1,5 år tillbaka och Teknikcollege Norrbotten är ett samarbete mellan gymnasierna i Boden, Luleå, Kalix och Piteå.

Läs mer: Om Teknikcollege utökar studietid

När möjligheten uppkom att ansöka om statsbidrag till ett fjärde utbildningsår på teknikprogrammet pratade skolorna inom Teknikcollage Norrbotten ihop sig.

– Vi sökte alla fyra för olika inriktningar, säger Ewa Olausson.

Samtliga beviljades statsbidrag och fick tillstånd att starta ett fjärde studieår.

– Inriktning i Boden är en variant mot design och produktionsutveckling, som finns, och vi kommer framför allt att satsa på cad-operatörer, säger Ewa Olausson och tillägger:

– Vi har som Teknikcollege ett branschråd. Tillsammans med branschrådet har vi diskuterat vad vi behöver här i Boden och vad de ropar efter för folk. Då var rådet ganska enigt om att satsa på en utbildning inom det här området med cad-operatörer. Det är en bra yrkesutgång för elever.

Eleverna går teknikprogrammet om vanligt tre år och kan sedan söka en fortsättning. Efter ytterligare ett års studier blir man gymnasieingenjör.

– Vi har tolv platser och tio veckor av utbildningen det fjärde året är ute på ett företag, säger Ewa Olausson.

De som går teknikprogrammet nu och även elever som tog studenten för ett eller ett par år sedan kan söka. Det fjärde året är sökbart i hela Sverige och man söker in på betyg.

– Vi börjar till hösten. Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och man lägger egentligen till det här året för dem som inte direkt vill gå vidare till högskolan. De blir anställningsbara, säger Ewa Olausson.

Läs mer: Nya idéer för gymnasiet