Det har gått över ett år sedan 20-åriga Vatchareeya Bangsuan försvann från sin bostad i Boden. Lördagen den fjärde maj skulle hon till en kamrat, en före detta pojkvän, för att studera inför en tentamen. När Vatchareeya Bangsuan inte hade återvänt till sitt föräldrahem på tisdagen anmälde förändrarna henne försvunnen. Drygt två veckor senare hittades kvarlevorna efter Bodenkvinnan i ett ödehus samt i terrängen intill huset.
Tre veckor senare greps den före detta pojkvännen. Han häktades till en början som skäligen misstänkt för mordet men efter fyra dagar kunde åklagarna styrka misstankegraden till på sannolika skäl.
Pojkvännen, Kristoffer Johansson, nu 23 år, dömdes av tingsrätten för mord till 14 års fängelse, en dom ändrades av hovrätten till dråp och fängelse i tio år. Domen överklagades till Högsta domstolen endast av Vatchareeya Bangsuans föräldrars advokat, målsägandebiträdet Elisabeth Massi-Fritz.
Fallet avslutat
På torsdagen meddelade Högsta domstolen att målsägandebiträdet nekas prövningstillstånd och därmed är fallet Vatchareeya Bangsuan avslutat.
Eftersom Kristoffer Johansson nu är dömd till mer än fyra års fängelse betyder det att han kommer att transporteras från häktet i Luleå ner till Kumla-anstalten. Där kommer det att utredas vilken anstalt han kommer att avtjäna sitt långa fängelsestraff.
Kumlaanstalten, populärt känd som Kumlabunkern, är en av Sveriges rymningssäkraste fängelse. Anstalten är Sveriges största och är tillsammans med Hall, Norrtälje, Salberga, Hällby, Tidaholm och Saltvik de enda anstalterna i Sverige som erbjuder högsta säkerhetsklass, klass ett. På Kumla finns också kriminalvårdens riksmottagning för män. Hit kommer alla som är dömda till fyra års fängelse eller mer. På Kumla kommer man att göra en noggrann utredning innan Kristoffer Johansson placeras på Kumla eller någon annan mer anpassad anstalt i Sverige.
I Sverige finns det i dag 47 fängelser med olika säkerhetsklassificering, från ett till tre, där ett är den högsta säkerhetsklassen och tre är den lägsta. Norrbottens enda anstalt i Haparanda har säkerhetsklass tre.
Det övergripande syftet med olika säkerhetsnivåer är att rätt intagen ska vara på rätt plats.