Kö till ridskolans FA-ridning

Det är hårt tryck på ridskolans FA-ridning, ridning för funktionshindrade, i Boden. Ett tio-tal personer står i kö. "Jag tycker att de ska utöka verksamheten", säger Monika Wärnberg, ordförande i Neuroförbundet Boden.

KÖ. Det är kö till FA-ridningen i Boden. Ridskola har utökat antalet hästar som ingår i den funktionsanpassade ridningen. Bilden är från ett sommarläger för funktionshindrade. Personerna har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.

KÖ. Det är kö till FA-ridningen i Boden. Ridskola har utökat antalet hästar som ingår i den funktionsanpassade ridningen. Bilden är från ett sommarläger för funktionshindrade. Personerna har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.

Foto: Kurt Engström

BODEN2016-02-18 20:30

Ridningen stärker både motorik och balans. Därför är FA-ridningen en viktig verksamhet för flera av Neuroförbundets medlemmar.

– Många medlemmar har visat intresse, men de får inte börja rida eftersom det inte finns plats. Det är därför vi driver frågan. För till exempel MS-sjuka är det viktigt att träna upp balansen och stabiliteten i kroppen. Det förbättrar deras vardagsliv, säger Monika Wärnberg.

Hon tycker att Bodens ridklubb ska utöka FA-ridningen. Begränsningen, bland annat i antalet hästar, tycker hon är ett dilemma.

– Att hästarna också används till lektioner på ridskolan kvällstid innebär ju att någon måste bestämma vem som får rida. Hästarna drar ju in pengar oavsett vem som sitter på ryggen.

Hon har förstått att det även finns personer som inte är invånare i Bodens kommun som deltar i FA-ridningen eftersom det på klubbens hemsida framgår att de betalar mer. Men hon tycker att kommunens invånare ska ha förtur eftersom kommunen bidrar med pengar till verksamheten.

Enligt ridskolechefen Paulina Mannberg deltar ett 30-tal personer i FA-ridningen.

– Det kan vara 34 från terminsstarten, sedan kan det tillkomma eller sluta någon i grupperna och som ombetts återkomma till höstterminen. Men de allra flesta rider individuellt och det behövs en till två instruktörer beroende på funktionshinder. Det kan behövas två instruktörer under hela eller delar av lektionerna.

Det kommunala bidraget på 300 000 kronor motsvarar omkring en halvtidstjänst. Bidraget har varit detsamma under flera års tid och klubben har även kostnader för foder och specialutrustning.

Verksamheten har dessutom ökat i popularitet.

– Just nu är det absolut fullt.

Paulina Mannberg uppskattar att de har ett tio-tal som står i kö till FA-ridningen. Samtidigt som de har flera som ridit i många år är det allt fler som vill behålla sina platser och även trycket från Luleå har ökat, uppger hon.

– Vi försöker hela tiden att bli bättre och jag hör från flera att de upplever en skillnad. En av våra ridinstruktörer har sjukgymnastkompetens. Hon är inte anställd för det primärt, men har den kompetensen.

Deltagarna från Luleå får betala mer. Deras ridning subventioneras inte av Bodens kommun, påpekar Mannberg. Hon bedömer att det i dagsläget rör sig om två-tre personer.

– Vi har sagt att lulebor som redan rider får fortsätta om de vill, men av de nya som vill börja så går bodensarna i första hand.

Hon säger att de har diskuterat en eventuell utökning, men säger att det alltid är en avvägning. För att kunna utöka FA-ridningen i dagsläget skulle det krävas mer personella resurser, fler hästar och högre bidrag från kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om