Han berättar tillsammans med en av de andra delägarna i Arctic Bath AB, presschefen AnnKathrin Lundqvist, att alla tillstånd är klara och att de nu går vidare med att ta fram byggnadsritningar och finansiering.

– Material, konstruktion och byggkostnader ska beräknas, säger han.

Utifrån det material de specificerat skulle kallbadhuset väga 150 ton. Flotten blir cirka 500 kvadratmeter. Förutom kallbad ska det innehålla flera bastur och spa-behandlingar, lounge, foaje och konferensrum för mindre grupper.

Artikelbild

| FÖRSTA SKISSERNA. De första skisserna på Arctic Baths hotellrum är klara.

– Trenden är att kallbadhus är inne igen, säger Kent Lindvall och AnnKathrin Lundqvist tillägger att det också är hälsosamt:

– Det stärker hjärtat, är bra för lederna och kroppen och dessutom avstressande. Man mår bra helt enkelt.

Bygget ska ske mellan islossning och isläggning och invigningen är planerad till december 2016. Målgruppen är samma kunder som besöker Treehotel, bland andra par och barnfamiljer.

– Arctic Bath är redan marknadsfört. Potentiella gäster hör av sig och frågar när de kan börja boka. Det är bra underlag för starten. Det här är nog mer känt utomlands än här. Vi kan bada isvak när vi vill. Vinter och snö är grundläggande saker som finns på plats. Cold is Cool, säger Kent Lindvall

Artikelbild

| TRÄ. Byggnaderna kommer ha ett trä-tema, och följa det skonsamma förhållningssätt som ligger till grund för badet.

Marita Bergström, Bodens Turism, säger att den globala resenären är nyfikna upptäckare, aktiva naturälskare eller vardagssmitande livsnjutare.

Alla målgrupperna passar in på Arctic Bath. Arkitekterna bakom är Bertil Harström och Johan Kauppi. Förutom flotten blir det sex hotellrum med dusch och toalett på 20-25 kvadratmeter, som blir friliggande, flytande byggnader på älven.

Artikelbild

| INOMHUS. Så här ser kallbadhuset ut inifrån under vintern med den uppborrade vaken där man kan vinterbada.

– Det blir en ny upplevelse som kompletterar de andra unika turistanläggningarna, säger AnnKathrin Lundqvist.

Slutsiffran för investeringen landar runt 15 miljoner kronor. Det blir i vart fall inte billigare, säger Kent Lindvall. De har bra koll på den offentliga finansieringen, men söker nu privata finansiärer.

Artikelbild

PÅ ÄLVEN. Så här kommer den märkliga kallbadhuset att se ut enligt de första skisserna.

– Det finns en växande internationell turism. Det går att skapa en ny reseanledning med unikt boende och koncept, säger Kent Lindvall.

AnnKathrin Lundqvist bedömer att Harads är ett strategiskt bra läge där det redan finns en tillströmning av köpstarka gäster. Hon ser potentialen i ett samarbete med Treehotel med målsättningen att utöka antalet hotellnätter på destinationen.

Artikelbild

| FRAMTIDEN. Kent Lindvall, delägare Arctic Bath AB, Malin Jonsson, turistbyråchef i Boden, AnnKathrin Lundqvist, projektledare, pressansvarig och delägare i Arctic Bath AB, samt Marita Bergström, Boden turism.

– Det är spännande att få nya attraktioner i trakten och kommunen. Det skapar nya arbetstillfällen. Harads blir med satsningen en microdestination i Swedish Lapland. Det finns en reseanledning att komma till Harads av båda de här anledningarna, Arctic Bath och Treehotell, och göra olika aktiviteter, säger Kent Lindvall.

Han tycker att de haft ett bra stöd av samhällsbyggnadskontoret, vilket är viktigt för att kunna ta nästa steg i genomförandet.

– Annars tappar man fart och det blir dyrare. Det kan också skapa en osäkerhet.

– Det är avgörande att satsa i en kommun där kommunen är positiv, säger AnnKathrin Lundqvist.

Vittjärvshus kommer att bygga Arctic Bath som ska bestå av många av naturens element. Det kommer att byggas en prototyp, som ska visas i en hall på Svenska mässan i Göteborg i september.

Även uppvärmningen av Arctic Bath ska bli nyskapande. Haradsföretaget Arctic Heat håller på med ett energiprojekt. Tanken är att man inte ska behöva dra el till flotten, som ska vara självförsörjande på energi. Det blir ett genomgående hållbarhetstänk.