Stoppet kom klockan 04.50. Då visade termometern minus 35 grader.

– Mikael visste inte var han var. Jag försökte ringa honom och tittade på SJs hemsida om det hänt något. Där stod det bara fordonskada. Tåget skulle varit i Luleå vid halvsextiden i morse, säger Marina Johansson.

Enligt NSD blev tåget stående i Laduberg. Därifrån är det högst en mil till Älvsbyn efter " gamla " älvsbyvägen."

Artikelbild

Väntar. Det gör Marina Johansson på sin vän från Stockholm som blivit sittande i ett tåg utanför Boden i 35 graders kyla. " Han fryser väldigt mycket. Det är 20 minusgrader inne och mer värme försvinner."

– Det är oerhört kallt på tåget och SJs information har varit rätt dålig. Den enda information som min vän fått är att tåget fått en lokskada. Sedan för en stund sen kom informationen om att tåget skulle bli bogseras till Älvsbyn. De skulle därifrån få åka buss till Luleå, säger Marina Johansson.

Då var klockan åtta på torsdagsmorgonen.

Hon har hela tiden försökt ha kontakt med Mikael under de första timmarna som tåget stått stilla. Nu har hans telefonbatteri lagt av.

– Min vän fryser oerhört. Han har inte så bra med kläder med sig och det delas inte heller ut några filtar av SJ. Det är inte bra om det finns småbarn ombord också, säger Marina Johansson.

Artikelbild

Utsikt. Inifrån tåget som stod still i Laduberg, ungefär en mil utanför Älvsbyn.

Hon erkänner att det faktiskt är vännernas första riktiga dejt.

– Vi träffades på internet och har pratat med varandra flera veckor. Nu skulle vi äntligen träffas och så händer det här. Vi har skrattat lite åt det här med, säger Marina Johansson.

Artikelbild

Hela tiden skjuter SJ också upp ankomsttiden för deras dejt.

– Det är ju länge att stå still med ett tåg i flera timmar när det är 35 minusgrader, säger Marina Johansson.

Klockan 09.10 lämnades information av SK presstjänst att ett lok var på väg för att dra det stillastående loket med vagnar till Älvsbyns järnvägsstation. Efter fyra timmar på ett utkylt tåg.

Snart får Mikael Arthursson och Marina Johansson äntligen träffas. Vid elvatiden fick hon åter kontakt från bussen denna gång.

– Nu har han fyra mil kvar till mig. Så vi träffas snart.

Säkert ett möte som värmer i kylan.