Polisen larmades till Harads strax efter midnatt på tisdagen.
LÄS MER: Polisen utreder misstänkt människohandel
En grupp bärplockare hade slagit läger på Harads badplats och utifrån de första uppgifterna poliserna fick rubriceras brottet som människohandel.
– 30 personer har kommit till södra Sverige för att utföra jobb med skogsplantering. När det jobbet var färdigt blev de körda upp till Harads, säger Anette Krig, förundersökningsledare.
Hon uppger att det framkommit att de fick lägre lön än utlovat. De ska ha fått 15 euro istället för 25 efter åtta dagars plantering. En euro är ungefär 9:50 kronor.
Varför Harads?
– Det vet vi inte ännu för målsägande sitter i förhör nu, säger Anette Krig på tisdag eftermiddag.
LÄS MER: Bärplockarna åker vidare
Hon berättar att de kom till länet för att plocka bär, men att de blev tillsagda att tigga på grund av att tillgången på bär var dålig.
– Då var det 13 av de här 30 som sa att de inte tänkte göra det. Utan de ville åka hem. Men de fick inte lämna lägret, utan tvingades att stanna kvar och när de försökte sticka därifrån så möttes de av motstånd. Jag kan inte säga i dagsläget om någon har blivit slagen. Vi vet att en person har en sårskada i huvudet, men hur den skadan har uppstått har vi inte fullt klart för oss, säger Anette Krig.
Hur många stod för motståndet?
– Vi har bara en persons uppgifter än så länge, men det är flera personer. Arrangören och några andra personer, släktingar eller vänner. Det är oklart. Vi har två misstänkta i ärendet som är namngivna. De har inga registrerade företag.
På grund av polisens ansträngda personalläge säger Anette Krig att de har varit tvungna att begränsa utredningen och därför har valt att höra tre personer.
– Sedan får vi ta det därifrån. Vi ska läsa förhören ordentligt och se om rubriceringen kvarstår.
Ärendet leds av åklagare.
De övriga 17 i gruppen vet inte polisen var de befinner sig. När det blev tumult på natten och innan polisen kom fram till lägret revs tälten och de åkte därifrån, enligt Anette Krig.