Nu ställer vännerna ut tillsammans

Under lördagen höll amatörkonstnärerna Cathinka Löfgren och Birgitta Ryås vernissage för sin konstutställning Utsikt & Insikt på Galleri 14 i Boden. ” Vi träffades i kyrkan och nu ställer vi ut tillsammans”, säger Cathinka Löfgren.

De ställer ut tillsammans, Birgitta Ryås och Cathinka Löfgren".Vi är glada amatörkonstnärer som tycker det är kul att försöka uttrycka oss i bild", säger Birgitta.

De ställer ut tillsammans, Birgitta Ryås och Cathinka Löfgren".Vi är glada amatörkonstnärer som tycker det är kul att försöka uttrycka oss i bild", säger Birgitta.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-09-30 07:48

Hennes vän Birgitta har precis blivit pensionär efter att tjänstgjort som präst på Matteuskyrkan i Södra Svartbyn.

– Jag skrev i inbjudan till utställningen att man kanske tappar alla hämningar när man blir pensionär och vågar ställa ut.  Jag har visat mina tavlor offentligt tidigare som konstelev, men det är första gången på en egen utställning och galleria.

Jag och min utställningskamrat är glada amatörer som tycker det är roligt att försöka uttrycka oss i bild, säger Ryås.

Cathinka Löfgren som är förtidspensionär har däremot har varit med på en utställning i Glasgow dit hon skickade en tavla.

– Den här utställningen är min 60-årsgåva till mig själv. Då får man vad man vill ha i present. Jag tror måleriet sitter i generna. Båda min mamma och mormor har målat. Deras tavlor har sålts till vänner och bekanta. Jag har väl själv målat sedan tonåren, säger hon.

Hennes man har alzheimer och hon har därför varit engagerad i 60 plusgruppen på Havremagasinet.

– Jag fick tjuvstarta fast jag inte fyllt 60. I gruppen får vi skapa av olika material och det har väl skapat det här flödet inom mig att vilja måla mer. 

Birgitta ägnar sig åt akvarellmåleri medan Cathinka valt akrylat. Båda tycker det är oerhört spännande och avkopplande att testa sig fram i färger och former.

–Jag har även prövat akvarell men det är inte mitt förstaval. Akryl kan man alltid måla över. Jag blandar också textil, fritt broderi och har även vågat sätta virkade remsor på en akryltavla. Att våga blanda fritt har jag fått med mig från Havremagasinet, säger Cathinka.

För att bli bättre i akvarellmåleri har Birgitta gått flera kurser, bland annat för Luleåkonstnären Karin EE von Törne Haern som finns på Kronan. Utställningen på Galleri 14 heter Utsikt & Insikt.

– Olika erfarenheter och händelser i livet präglar oss alla och ger oss värdefulla utsikter och insikter som kan leda vidare i livet, säger Birgitta Ryås.

Måste man ha lika många tavlor när man ställer ut gemensamt?

– Målet är att få ihop en bra helhet för utställningen. Konsthallsägaren hjälper oss. Vi har väl haft önskemål om att vissa tavlor hör ihop i en viss grupp, säger Cathinka Löfgren.

Utställningen som öppnar 28  september pågår till och med onsdag 2 oktober.

Birgitta Ryås och Cathinka Löfgren träffades i kyrkan. " Vi fann båda att vi hade ett intresse att måla".
Birgitta Ryås och Cathinka Löfgren träffades i kyrkan. " Vi fann båda att vi hade ett intresse att måla".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!