Tvist mellan företag och kommun olöst

Väktarskolan och Bodens kommun har tvistat sedan företaget fick skyhöga vattenräkningar på flera hundra tusen kronor. "Jag är djupt oroad hur kommunen kan agera på det här sättet", säger Patrik Nicklasson, VD.

Patrik Nicklasson, VD Väktarskolan, ifrågasätter kommunens agerande.

Patrik Nicklasson, VD Väktarskolan, ifrågasätter kommunens agerande.

Foto: JOSEFIN WIKLUND

Bodens kommun2019-10-03 17:30

Väktarskolan har tidigare fått två vattenräkningar på sammanlagt cirka 300 000 kronor. 

År 2013 var Väktarskolans vattenförbrukningen 219 kubik, ett par år senare 291 och ytterligare ett par år senare var den 9 065 kubik.

När den första stora vattenräkningen kom kontaktade Patrik Nicklasson kommunen, men fick ingen återkoppling. Istället fick bolaget en till skyhög räkning. 

Enligt Patrik Nicklasson har kommunen tagit på sig ansvaret och återbetalat pengarna, som företaget betalat för mycket. Ändå ligger parterna fortfarande i tvist.

– Det hela har blivit helt absurt, säger han. 

Väktarskolan har även krävt ersättning dels för den olägenhet som drabbat företaget, dels för advokatkostnader. 

– Kommunen har endast erbjudit oss 10 000 kronor för advokatens 70 000 kronor i kostnader. Det är barockt, hade kommunjuristen från börjat sagt att de skulle betala tillbaka hade jag aldrig behövt koppla in en advokat, säger Patrik Nicklasson och fortsätter: 

– När jag kopplade in advokaten backade kommunen och har betalat tillbaka, men jag får ingen ersättning för hela advokatkostnaden. 

Han tycker att det är helt vansinnigt och han anser att kommunens jurist medvetet vilselett dem. Något som kommunjuristen Daniel Bergh tidigare tillbakavisat.

Enligt Patrik Nicklasson har kommunen nu valt att skicka ytterligare räkningar till Intrum Justitia. Han förklarar att hans förslag var att kommunen skulle ha krediterat fakturorna. 

– Då hade saken varit över och borta, men det ville de inte. Och det är väl inget problem, men de ska inte skicka dem till inkasso under pågående tvist. Ärendet är långt ifrån utredd.  

Bolaget bestrider Bodens kommuns fordran i dess helhet med motiveringen att den saknar laglig grund och påpekar att Väktarskolans fordran vida överstiger kommunens. 

Patrik Nicklasson säger att han bett att få träffa kommunchefen Mats Berg för att finna en lösning. 

– Jag har inte tid att hålla på och bråka om sådant här, men han har inte ens svarat. Det här sänder en tydlig signal hur Bodens kommun värderar relationen till företagen. Jag är förvånad och djupt oroad över hur kommunen kan agera på det här sättet. Det är inga stora pengar vi pratar om, utan 70 000 kronor. 

Hans ombud har rekommenderat företaget att anmäla kommunens jurist till JK, Justitiekanslern.

– Det känns inte som vi har något annat val, säger Patrik Nicklasson.

Bakgrund

I samband med de skyhöga vattenräkningarna kom parterna överens om att Väktarskolan skulle bortse från fordran i avvaktan på utredning. Trots det lämnades en fordran till Intrum Justitia.

Det fick omfattande följder för Väktarskolan, som av misstag hamnade hos kronofogden. Från den högsta kreditvärdigheten hamnade bolaget på noll. Det gjorde att de under fem veckor inte kunde göra några inköp. 

Ärendet återkallades först när kommunen kontaktade Intrum Justitia, som i sin tur tillskrev fogden.

Karta: Väktarskolan AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!