Under onsdag eftermiddag ryckte polisen ut till Luleå airport efter telefonhotet. Flygplatsen spärrades inte av men ett SAS-flygplan evakuerades, med flygförseningar som följd.

Telefonhotet inkom via Swedavias växel och spelades in men polisen är fortsatt förtegen kring vad som framkom under samtalets gång.

Polispatrull på plats på Luleå airport kunde dock snabbt avfärda telefonsamtalet som oseriöst, varpå insatsen avslutades utan att någon teknisk undersökning skedde av det aktuella SAS-flygplanet.

Thomas Hedman var yttre befäl vid insatsen.

– Vi hade tre patruller med sex-sju poliser på plats, dessutom insatsgruppen redo. Redan när vi kom fram hade planet evakuerats. Vi lyssnade igenom telefonsamtalet och kom snabbt fram till att det var en busringning av en ung person.

Vad kan du berätta om samtalet?

– Inte mycket. Det sägs en del olämpliga saker men inga konkreta hot, absolut inte tal om någon bomb eller något hot mot planet. Samtalet kom från ett okänt nummer, säger Thomas Hedman.

Försvarsminister Peter Hultqvist befann sig på Luleå airport och skulle flyga åter mot Stockholm, samtidigt som hotbilden uppstod mot flygplatsen.

Men telefonhotet har ingen koppling till detta.

– Inget i telefonsamtalet riktades mot någon person.

Polisen utreder händelsen vidare som ett falskt alarm.

– Inte okej att göra såna här busringningar. Det skapar bara otrygghet och kostar en massa pengar, säger Thomas Hedman, polisen.