Man brukar säga att barnbarnen är livets efterrätt. Det stämmer verkligen, och därför umgås jag med mina så ofta jag kan. Senast förra veckan var en av dem och ”provade på”, kostnadsfritt, ett par olika aktiviteter för att se om de skulle passa honom. Denna, som många andra gånger, slogs jag av hur barnvänligt vi har det i Kiruna. Det är en liten stad med ett stort utbud. Under de senaste två mandatperioderna har vi satsat på barn och ungdomar i allt vi har gjort.

Hur det är möjligt vet jag inte, men insändarskribenten i NSD torsdagen den 21 september verkar ha missat att vi byggt Nya Raketskolan, Rakethallen, Tarfalahallen och därutöver ökat antalet platser och avdelningar i förskolan.

I vårt framtida kulturhus/Folkets hus har vi barn och ungdomar i fokus med det nya biblioteket och ungdomens hus i samma byggnad. Vår fokusgrupp med ungdomar har varit med under hela processen och är jättenöjda över att det blev denna byggnad.

När det gäller stadshuset kommer det finnas möjligheter till barnaktiviteter i anknytning till Norrbottens länskonstmuseum. Badhus, grundskola och gymnasium är på gång.

Mitt i allt detta lämnar barn och ungdomar sina tankar, funderingar och visioner till oss i olika projekt. Vi lyssnar och tar till oss åsikterna, eftersom vi prioriterar dem som är vår framtid: barnen, ungdomarna och de unga familjerna.

Så tro mig, det kommer att bli liv och rörelse i den nya stadskärnan. Det gäller bara att kunna lyfta blicken och se några år framåt. Till att börja med kommer det att vara en byggarbetsplats, det kan man inte komma ifrån. Men när alla nya byggnader och verksamheter är på plats kommer det definitivt att vara en plats för våra barn och ungdomar att växa upp och trivas i.

Från 2006 till 2016 har Kiruna tillförts 374 nya bostäder. Vi var faktiskt under förra året den kommun som byggde flest hyresrätter per tusen invånare i hela Sverige (statistik från Dagens samhälle). Vissa byggnader rivs, andra flyttas. Men vi och andra aktörer bygger upp nytt. Vi bygger ett Kiruna för våra framtida invånare.