Niklas Pääjärvi och Anita Fors hade anledning att skåla i går. De är ägare till Nybergs mekaniska verkstad som fick priset Årets företagare vid Kirunagalan. FOTO: HANS STERNLUND<br /><span class="italic">Bild: Hans Sternlund</span> Stadshushallen var smyckad till fest och befolkad av högtidsklädda människor när Kirunagalan genomfördes för fjärde gången. En och annan välbekant nuna syns bland deltagarna som skrattade åt komikern Jan Wolfhagen och njöt av Uno Svenningssons musik.<br /><span class="italic">Bild: Hans Sternlund</span>

De fick prestigefyllt pris

KIRUNA Så sent som förra veckan anställdes två nya personer vid Nybergs mekaniska verkstad.
- Vi är inte rädda för att satsa, säger Niklas Pääjärvi och Anita Fors - årets företagare i Kiruna.
Näringslivsgalan i Kiruna genomfördes för fjärde året i rad. Stadshushallen var som vanligt smyckad till fest och befolkad av högtidsklädda människor.
Nybergs mekaniska som tog det mest prestigefyllda priset sent i går kväll har en betydligt längre historia.
Framtidssatsning
Det är 64 år sedan som Edvard Nyberg startade sin verkstad i på Hermelinsgatan Kiruna. Detta efter att ha verkat som motståndsman under kriget och avtjänat ett långt fängelsestraff för dynamitstöld.
Företagets utveckling är inte mindre spännande i dag och Edvard Nyberg hade säkert inte misstyckt om han hade kunnat se byggkranarna utanför verkstaden.
De vittnar om en framtidssatsning i mörkaste lågkonjunktur. Det byggs 1 200 kvadratmeter ny verkstads- och kontorsyta.
Företaget har varit med på Dagens Industris gasellista tre år i rad och ökat omsättningen från 27 till 140 miljoner kronor på fem år.
Så sent som i veckan anställdes två nya personer att lägga till de 64 man redan var.
- Vi är ju Kirunabor och känner för stan. Det är är roligt att vara med om att skapa jobb här, säger Niklas Pääjärvi som äger företaget tillsammans med Anita Fors.
Hyllade sina anställda
När de tog emot priset i går lyfte de fram sina anställda och sina samarbetspartners.
Bland annat är Nybergs med i konsortiet Kiruna wagon som tillverkar malmvagnar för LKAB.
En grundbult i verksamheten är annars just bergförstärkningsbulten som går åt som smör just nu. LKAB bygger ny huvudnivå samtidigt som man ska förbättra bergförstärkningen i hela gruvan.
- Så länge som man driver ort i gruvan har vi jobb. Vi har även i övrigt full beläggning hela mars månad ut, säger Niklas Pääjärvi.
Även de två andra företagen som var nominerade i klassen hämtades från den tyngre sektorn - ER-bygg och LTH traktor.
Övriga pristagare ser ni i rutan ovan.