Nu syns det tydligt att något är på gång i Bolagsområdet. Framåt sommaren ska tre bläckhornshus, två gröna och ett gult, flyttas till Luossavaara. Dit ska bland annat även arbetarbostaden B5 och Hjalmar Lundbohmsgården. Runt husen finns stängsel och grävarbeten är påbörjade.

Läs mer: "Nya bostäder på Luossa"

Läs mer: "Avvecklingen i Kiruna inleds"

Artikelbild

| Fick flytta. Sedan en tid tillbaka bor Åke och Gunnel Forslund (till vänster och i mitten) och Stig Lindmark på Järgarskoleområdet.

Åke och Gunnel Forslund hann bo 15 år i ett gult bläckhorn på Gruvfogdegatan. De kallar sitt hus för "det bästa bläckhornet" - det ska vara i bäst skick av de tre som flyttas och dessutom finns bara två lägenheter i huset istället för tre. Sedan en tid tillbaka bor de i en lägenhet på Jägarskoleområdet.

Tidningen är nyfiken på hur de tänker om att flytta tillbaka till huset de tycker så mycket om. Makarna Forslund har "första tjing" på sin gamla lägenhet.

– Det är inte självklart att vi flyttar tillbaka, säger Åke Forslund.

Gunnel Forslund fyller i:

Artikelbild

| Bästa bläckhornet. Om makarna Forslund hänger med sitt bläckhorn till Luossavaara eller inte är ännu oklart. Nya hyran får inte bli för hög.

– Nu har vi ju egen bastu, tvättmaskin och torktumlare.

Och bra förrådsutrymmen. Hiss. Husen på Kaserngatan är bara ett par år gamla till skillnad från bläckhornen - som byggdes i början av 1900-talet. Dessutom fick de en hyrestrappning om nio år när de flyttade in i den nya lägenheten. Det var viktigt. Makarna Forslund och grannen Stig Lindmark, som bott i en stenkåk på Skolgatan som ska rivas framöver, är pensionärer.

Artikelbild

| Gammal. Arbetarbostaden B5, byggd 1899, ska också till Luossavaaraområdet.

Om två år ska bläckhornen vara inflyttningsklara på ny adress - Lotten Erikssons gata. Hyresfrågan är avgörande för om makarna Forslund väljer att flytta igen. Bläckhornen behöver renoveras och den utgiften ska förstås hämtas in någonstans. Dessutom är det ju rätt jobbigt att flytta.

För Stig Lindmarks del finns inget gammalt hus att flytta in i. Han är emellertid rätt nöjd med att han och hustrun erbjöds och snabbt nappade på lägenheten de bor i nu.

Artikelbild

| Fortsatt rivning. I år ska gård sex och åtta i bostadsområdet Ullspiran, i närheten av Bolagesområdet, rivas.

– Om vi väntat hade vi nog inte fått en såhär fin lägenhet, säger han.

Tidningen frågar hur grannarna tror att det "nya Bolagsområdet" kommer att bli.

Artikelbild

| Slitet. Ullspiran har gjort sitt.

– Det blir fint. Det finns bara ett fel: E10:an. Det hade varit bättre att dra den längs järnvägen. Nu hamnar den mellan skidbacken och området där de bygger, säger Åke Forslund, som allra helst hade sett att bläckhornen hade placerats i Jägarskoleområdet.

Läs mer: "Snart får Kirunas hjärta ny kropp"

Makarna Forslund har intervjuats om stadsflytten förut, bland annat av ett japanskt tv-team. De bekräftar folk som inte kommer härifrån, även svenskar, är väldigt nyfikna på stadsflytten.

– Sörlänningar kan inte förstå det här: Ska ni flytta en hel stad? frågar de, berättar Gunnel Forslund och skrattar.

Hur tror ni Kiruna kommer se ut framöver då? När Luossavaaraområdet är klart och det finns ett nytt centrum.

– Idag känns det som att stan kommer dela sig, att det blir två delar, säger Stig Lindmark.

Men något "Kiruna norra" och "Kiruna södra" vill de inte se.

– Det vore tråkigt om det blir tomt i mitten, säger Åke Forslund.