GÄSTKRÖNIKA På kulturens område är det stiltje, åtminstone om man vill höra politiker prata om kulturfrågorna. Att ta tempen på kulturpolitiken i Norrbotten är inte lätt. Det är sällan en politiker säger något som handlar om kulturfrågorna. De som sitter i kulturnämnderna syns inte heller i debatten, de bara förvalta kulturen i stället för att utveckla den.

Det behövs mer glöd och engagemang i kulturdebatten. Ett samhälle med ett bra kulturklimat är ett gott samhälle att leva i. Vem kan tänka sig att leva på en plats där det inte finns någon kultur? Inte många, tror jag.

Kulturen är en kraft som bygger samhälle. Vill politikerna att folk ska stanna kvar på orten eller flytta in, måste de ge kulturen utrymme och stöd.

Även om kulturfrågorna lyser med sin frånvaro i politiken, finns det ljusglimtar på kulturens område.

På bara några år har Havremagasinet i Boden utvecklas till en länskonsthall som tagit täten i Norrbottens konstliv. Havremagasinet har skapat en kreativ miljö för alla konstintresserade, konstnärer såväl som och konstkonsumenter. Idag hittar många till Havremagasinet. I somras strömmade publiken till som aldrig förr.

I Gällivare anordnas i denna vecka en stor kulturkonferens om kultur och de kreativa näringarnas betydelse för att bygga attraktiva samhällen. På konferensen vill man prata om hur man kan bygga ett trivsamt samhälle där kulturen har en stor och viktig roll. Fler kommuner borde följa Gällivares initiativ och samla ihop folket till samtal om hur kulturen kan bygga samhället.

I min hemstad Luleå finns det mycket kvar att göra på kulturens område, men också mycket att glädjas åt. Bland det som ligger mig varmast om hjärtat finns Mångfaldens Magasin, Dansföreningen Exiled och Musikens Makt.

Mångfaldens Magasin genomförde i somras sin tredje dansföreställning, Fånglägret i Karlsvik. Föreställningen mottogs med varma applåder och fina recensioner. Nästa år hoppas jag att vi får se mer av dessa professionella dansare i Luleå.

Dansföreningen Exiled gör ett jättejobb och Musikens Makt blev som vanligt en framgång i år, detta för åttonde året i rad. Hoppas att det strul och hot om nedläggning som kommunen skapade i våras en gång för alla har lagt sig.

Musikens Makt är viktig för Luleå. Låt den vara kvar som en sommarfestival. Utveckla den i stället för att lägga ner den.