Larmet kom in klockan 16.00. Luftballongen har nödlandat på isen cirka en mil väster om Messaure. 11 personer befann sig i ballongen och alla uppges vara oskadda och har börjat gå mot land, och en stor insats har dragit igång för att undsätta dem.

– Det är lite eländigt till så vi skickar resurser för att se till så att alla mår bra. Räddningstjänsten, landstingets helikopter och JRCC:s helikopter är på väg för att undsätta dem, så det är en stor insats, säger Patrik Lindfors, inre befäl vid räddningstjänsten.

Strax innan klockan 17 var ingen av resurserna framme vid platsen.

Uppdaterad 17.45: Alla elva personer har tagit sig till land och de transporteras med bandvagn och snöskoter från räddningstjänsten en kilometer ned till farbar väg.

– Det har gått väldigt bra. Vid vägen kommer eventbolaget att ta hand om dem för vidare transport. Ingen har varit i behov av sjukvård, säger Patrik Lindfors, inre befäl vid räddningstjänsten.

Landstingets helikopter har varit fram till platsen men kunde inte landa på isen. JRCC:s helikoter, som utgick i från Kiruna vände om efter ett tag och återvände till Kiruna.