En bouquet av Lovikka

KIRUNA Doften från ett vin kan få honom att tänka på Lovikkavantar, falukorv eller rökbastu.
Tornedalingen och måltidsvisionären Björn Ylipää var med när Munskänkarna firade tio år i Kiruna.
Björn Ylipää, som ursprungligen är från Pajala, håller annorlunda vinprovningar.
- Jag använder min tornedalska bakgrund när jag provar viner och beskriver dem. Jag måste använda mitt eget språk, säger han.
Björn Ylipää har till exempel erfarenhet av att arbeta i skogen.
- Det finns vin som doftar som en skogsmaskin med dieseln, hydrauloljan och det brända gummit.
Där andra vinprovare kanske finner en doft med inslag av vått ylle, ja där känner Björn Ylipää den omisskännliga doften av Lovikkavantar.
Undervisar i gastronomi
Björn Ylipää, 48, bor numera i Löddeköpinge i Skåne. Han är utbildad i mat- och måltidskunskap vid restauranghögskolan i Grythyttan och arbetar som högskolelärare inom gastronomi i Kristianstad.
Dessutom driver han ett eventföretag tillsammans med sin fru och en kollega.
I helgen var han med när vinprovarföreningen Munskänkarna firade tioårsjubileum i Kiruna.
Han höll i en vinprovning med fem olika viner, bland annat ett hjortronvin.
- Det är som att stoppa ner huvudet i en hjortronhink på hösten.
Hur skulle du vilja beskriva ett vin med en doft och smak av Kiruna?
- Just nu skulle det vara ett mycket friskt vin med kyla. Lite robust och grov, säger Björn Ylipää.
Måttfull konsumtion
Kirunaföreningen, med runt 65 medlemmar, anordnar bland annat olika kurser om vin och mat. Sektionsordförande Mattias Pettersson berättar att ett syfte är att sprida kunskap om ädla drycker och måttfull konsumtion av dessa drycker.
 
  • MEST LÄSTA
  • NSD rekommenderar
  • Senaste nytt