Erik, 99, brinner för bridge

Förre skogsfaktorn Erik Strömbäck, Kalix, fyllde 99 år i går, den 8 november.

Men det är ingenting att fira eller uppmärksamma tycker jubilaren som i stället vill att vi skriver om bridgespelet i Kalix.

- Nä, jag vill inte vara med i tidningen. Du får vänta ett år. Men jag vill gärna att du kommer och börjar spela bridge. Vi behöver bli fler spelare i Kalix, säger Erik Strömbäck i telefon, som sedan mjuknar lite när jag lovar att komma till Staben där bridgegänget håller till.

Kaffe och tårta
När så Erik Strömbäck anländer till Staben för kvällens spel så är han ovetande om att kompisarna dukat upp med tårta och kaffe.

- Visst är det fantastiskt att ha en spelare som är 99 år, säger Milan Grba i Kalix bridgesällskap innan kvällens gäng sjunger och hurrar för jubilaren.

Erik Strömbäck som alltså är född 1912, växte upp i Gammelgården just utanför Kalix. I barndomen höll Erik Strömbäck på med brottning, bland annat.

Idrott
- Jag kommer ihåg när vi cyklade till Kalix och sedan hem. På den tiden var det inte tal om att duscha utan det var bara att trampa hem genomsvettig.

Som ung hamnade Erik Strömbäck i Tornedalen och det var arbete i skogen åt skogsbolaget SCA som gällde.

Det blev en hel del annan idrott där också. Han minns bland annat hur han en gång åkte ifrån två tävlingsåkare på skidor när de var ute på en träningsrunda.

Bridge
- Då ville de ha med mig och börja tävla, men jag tackade nej till detta, berättar Erik Strömbäck.

Bridgespelet kom också med
i bilden.

- Jag började med bridge i Pajala. Där spelade jag i 14 år innan jag kom till Korpilombolo och där det blev 41 år. Ett tag var vi ett 20-tal som spelade på ett så litet ställe, säger Erik Strömbäck.

Varje måndag
Så småningom återvände Erik Strömbäck till Kalix .

- 1978 var det. Jag köpte hus på Bandvägen.

Intresset för bridge finns fortfarande kvar.

Varje måndag kväll spelar entusiasterna i före detta Staben och då är Erik Strömbäck på plats.

Hör dåligt
Det som stör Erik Strömbäck mest är den nedsatta hörseln.

- Har man jagat i 83 år och tävlingsskjutit i 60 år, många år utan hörselskydd som inte fanns när jag började, så kanske det inte är så konstigt att hörseln är lite dålig, säger han.

För cirka fem år sedan hade Erik Strömbäck en "släng" av starr, men det stör inte nu.

Full syn
- Man kan väl säga att jag har haft lite tur. Jag fick gråstarr, men också lite grönstarr. En bekant skjutsade mig till Sunderbyn och läkaren som höll på sa att "nu har jag gjort som två operationer". Innan jag åkte dit såg jag ingenting på vänster öga, men när jag åkte hem så hade jag full syn på ögat.

Kör bil
- Det går mycket bra att köra bil. Jag behöver heller inte glasögon när jag kör bil dagtid.

I övrigt är Erik Strömbäck också i mycket god form.

- Det är inget fel på benen än så länge. Jag har gått mycket i mina dagar, inte minst sedan jag började i skogen 1933. På den tiden kunde det bli många mil per dag.

Minnet är det heller inget fel på. Om det vittnar kompisarna i bridgegänget.

- Det är bara att du håller dig på benen. Vi vill gärna spela med en hundraåring, skojar Jan Bergendorff.

Promenader
Erik Strömbäck bor nu ensam i en lägenhet i centrala Kalix efter att hustrun gick bort för fem år sedan. Han ses ofta på dagliga promenader eller körande med bilen.

Största problemet för Erik Strömbäck just nu verkar vara hur bridgeklubben ska klara nyrekryteringen.

- Vi har just hållit en nybörjarkurs med sex deltagare. Men vi ser gärna många fler, säger Milan Grba.

  • MEST LÄSTA