”Strålande tider” är en berättelse om en grupp människor på resa mot sina drömmars land, och är en del av Finlands 100-årsjubileum.

Är det alltid grönare på andra sidan gräset, på andra sidan gränsen? På färjan finns det några som längtar hem, några som längtar bort och ett gäng toppolitiker som jobbar på att få landet på fötter igen.

– I dagens samhälle känns det som att alla hysteriskt marknadsför sig själva. Nästan som att de är rädda för att glömmas bort om de inte gör det. Denna ängslighet är det komiska som för karaktärerna samman i den här föreställningen, säger Jukka Heinänen, regissör och dramatiker.

Med humor undersöker ”Kultakausi – Strålande tider” nationalitetsidén, hemlandet samt gränsernas betydelse – både på det personliga planet och som nation.

– I år fylls hela Finland med en massa versioner av våra nationella klassiker. Med ”Kultakausi – Strålande tider” ville vi gå i en annan riktning vilket resulterade i att vi firar vårt jubileumsår med en fartfylld, ganska galen komedi med överraskande vändningar, säger Jukka Heinänen.

Föreställningen är en samproduktion mellan Norrbottensteatern, Riksteatern, Kajana stadsteater, Kemi stadsteater och Uleåborgs stadsteater. Under september åker ”Kultakausi – Strålande tider” på turné med Riksteatern runt om i landet. Den spelas på finska och textas till svenska.

Den 9 och 10 september gästar föreställningen Luleå och Norrbottensteatern, därefter Haparanda den 12 september och Gällivare den 17 september.