GÄSTKRÖNIKA Jag kommer aldrig glömma min första skoldag. Fylld av pirr och förväntan inför allt som väntade. Klassrummet, böckerna, kompisarna och så klart: Britt-Inger, läraren.

Allt börjar med en bra lärare heter det, och det är verkligen så.

Alla har en relation till skolan. Vi har ju själva varit barn och elever någon gång.

Det är säkert en del i varför bristen på lärare, lärarnas löner och den höga arbetsbelastningen i yrket engagerar människor så starkt. Att få fler att välja och sedan stanna i läraryrket är otroligt viktigt.

För två år sedan varnade Lärarförbundet för att det år 2025 skulle saknas 65 000 lärare. Sedan dess har prognosen skrivits upp och nya bedömningar från Utbildningsdepartementet visar att det kan komma att handla om 60 000 lärare som saknas redan 2019.

I Norrbotten uppskattar man att 2000 personer som behöver examineras för att möta skolornas rekryteringsbehov.

Från min egen horisont blev jag därför så glad när antagningen av nya studenter till de pedagogiska utbildningarna på Luleå Tekniska universitet var klar för hösten.

Jag är ordförande i universitetets styrelse och har förmånen att träffa både studenter och personal på plats.

Årets antagning till den kompletterande pedagogiska utbildningen visar på ett trendbrott. Av de som blivit antagna är sex av tio studenter män.

Runt om i landet ser statistiken liknande ut, det är ungefär lika många killar som tjejer som väljer att byta bana och bli lärare.

Den här utbildningen är populär och vänder sig till yrkesverksamma som redan har akademiska kunskaper inom ett ämne som finns på gymnasiet eller högstadiet.

Det är en distansutbildning på tre terminer som passar de som vill kunna jobba parallellt med utbildningen.

Vi vet att lärande på distans är nyckeln för att yrkesverksamma ska kunna vidareutbilda sig eller sadla om till ett nytt yrke. Att fler killar väljer läraryrket senare i karriären, när de redan hunnit med ett antal år som yrkesverksamma inom biologi, språk eller något annat, är glädjande.

Kommer trenden att hålla i sig? Jag hoppas det. Läraryrket är ett fantastiskt framtidsyrke.

Jag hoppas att allt fler kommer att se glädjen och attraktiviteten i yrket, killar som tjejer. Och att fler kommer att få uppleva den där magiska känslan som det måste vara att påbörja ett nytt läsår tillsammans med förväntansfulla elever.