Sverigedemokraterna har för första gången sedan intåget 2014 lagt fram en egen skuggbudget och vill göra en besparing på is- och evenemangsarenan och i stället tillföra pengar bland annat till en utbyggnad av flygplatsen och till ett trygghetsboende. SD budgeterar ett engångsanslag om 200 000 kronor för att köpa in ytterkläder till hemtjänsten och hemsjukvårdens personal.

SD vill också banta kommunfullmäktige från 41 ledamöter till 31, motionen är under remissförfarande.

– Det skulle inte behöva urvattna demokratin, vi har problem med att få aktiva personer inom politiken, säger Eric Palmqvist (SD).

Artikelbild

| Förslag. Ett minskat kommunfullmäktige medför besparingar, menar Eric Palmqvist (SD).

– Det finns en risk med att banta kommunfullmäktige, om man inte känner någon som är förtroendevald, säger Lars Alriksson (M).

Frågan kommer att diskuteras vidare under hösten.

Bror Wennström (Mav) anser att staten bör ta ett större ansvar för malmfältskommunerna och syftade bland annat till utflyttningen från Gällivare. Eva Alriksson (M) riktade en känga mot Socialdemokraterna och menade att skolstrukturens ökade kostnader delvis beror på eftersatt underhåll under tiden Socialdemokraterna satt i majoritet.

– Det blir ökade investeringskostnader på grund av ett fruktansvärt eftersatt underhåll, sa hon.

Birgitta Larsson (S) menade dock att det är fråga om om- och tillbyggnad av skolorna och att man måste bygga efter dagens standard.