Den 14 september släpps den uppmärksammade fotoboken ”Last night in Sweden”, och samtidigt öppnar utställningen med samma namn på Fotografiska i Stockholm. Mer än 100 fotografer ger sina bilder av Sverige, alla tagna efter klockan 18 i april och maj 2017, som en motbild till desinformation och alternativa fakta.

Projektet kom till som ett svar på president Donald Trumps ökända uttalande då han refererade till det som hände ”last night in Sweden”.

– Alla inblandade tycker att det är viktigt att ge en mer rättvisande bild av Sverige, utan att för den skull försköna eller förringa de svårigheter och problem vi har att leva med. Ett av syftena med projektet är att vara en motvikt till de krafter som försöker splittra männi-skor och skapa rädsla och konflikter, säger Jeppe Wikström, förläggare och en av initiativtagarna, i ett pressmeddelande.

Artikelbild

| Grilldags. Ulf Wande och hans hund vid stugan i Teura-järvi.

De första exemplaren av boken ska skickas till Donald Trump, till samtliga medlemmar i amerikanska kongressen och till EU-parlamentets ledamöter.

Bakom urvalet står en jury bestående av komikern och programledaren Soran Ismail, före detta SVT-chefen Eva Hamilton, journalisten och debattören Lotta Gröning, historikern Henrik Berggren, journalisten Staffan Sjöberg, fotografen Anna Clarén, förläggaren Marika Stolpe och fotografen och förläggaren Jeppe Wikström.

Projektet har uppmärksammats internationellt och boken har förhandsbeställts från människor i närmare 30 länder.

Fotografen Anna Tärnhuvuds bilder från Tornedalen finns med i boken:

Artikelbild

| Fotograf. Anna Tärn- huvud har tagit bilderna från Teurajärvi.?

– Jag åkte upp till Teurajärvi och fotograferade vardagen kvällstid under valborgsmässoafton. Jag följde med tre systrar i 60-årsåldern som bor tillsammans i ett hus i Markusvinsa och fotograferade när de sjöng i kören, och tog även bilder av en man som står och grillar i snöfall, berättar hon.