Vem är den tornedalske mannen? Vem är kvinnan? Vad är Tornedalen? Området längs Torne älv lockar hela tiden till nya frågor om identiteten. Kenneth Mikko har själv bott i Haparanda. Nu har han varit ut på en upptäcktsfärd från Bottenvikens kust till norska Ruija för att fånga Tornedalen som den ser ut i dag.

Vad är då Tornedalen?

– Det är så mycket mer än bara älgjakten och fisket. Jag försökte hålla mig utanför väg 99, i utkanten av Tornedalen. Jag ville upptäcka andra sidor, säger fotografen Kenneth Mikko.

Artikelbild

| Fotografi från utställningen

Övergivna sågverk, ett gruvområde, bärplockare, en enslig väg, ett rivet tullhus. Mycket får plats i fotoutställningen.

– Det är öppet för tolkning. Jag försöker inte påtvinga åsikter och säga hur saker ska uppfattas.

Mikko ställer ut i Tornedalens museum i Torneå. Hans foton ska fungera som ett nutida komplement till historien som finns i museet.

Varför är det många som utforskar identiteten i just Tornedalen, tror du?

Artikelbild

| Fotografi från utställningen, här på Kenneth Mikkos far som ska täcka över potatisen.

– Det finns någon sorts exotism. Gränsen med Finland, egna språk med meänkieli och så vidare. Det är en kulturbygd och vad som också kan vara spännande är att byarna finns på bägge sidor av älven. Det är många saker. Sen är Torne älv en av Europas största laxälvar. Men speciellt kulturellt är Tornedalen intressant.

Kom du fram till något nytt under det här jobbet?

Artikelbild

| Dalen. Kenneth Mikko ställer ut fotografier från Tornedalen.

– När jag stöter på bärplockare från Thailand i Ylitornio, när jag stöter på en transsexuell kvinna i en liten by eller när jag var i Kaunisvaara i gruvområdet får man en känsla av att vi verkligen är en del av världen och att världen har kommit till oss. Tornedalen är väldigt förändrad. Som alla platser utvecklas den.

Mikkos utställning möjliggjordes tack vare olika bidrag. En organisation som har stöttat utställningen är Tornedalsrådet. Rådet tänker satsa mer på kultur i framtiden. Kulturstipendiet som delas ut varje år höjs från 20 000 till 60 000 kronor.

– Det är svårt att inbilla sig Tornedalen utan den mångfaldiga kulturen.

Den här fotoutställningen är ett bra exempel på vad pengarna kan gå till, säger Tornedalsrådets vd Marko Varajärvi.

Fotoutställningen i Torneå visas till 19 november.