Nu på söndag den 1 oktober är det den Internationella dagen mot påtvingad organskörd. Vad handlar det om? Syftet är att uppmärksamma en statligt organiserad organskörd på olagligt fängslade människor i Kina. Det är utbrett och storskaligt. De som utsätts är tibetaner, uigurer, kristna, och utövare av Falun Gong som är den största gruppen.

I Kina fängslas man om man tror på något annat än det kinesiska kommunistpartiet (KKP). Sedan kulturrevolutionen har den gamla traditionen av andlighet i det kinesiska samhället förstörts. För att upprätthålla makten inleddes 1999 en förföljelse av utövare av qigong- och meditationsmetoden Falun Gong. Metodens ledord sanning, medkänsla och tålamod går rakt emot vad KKP står för – kamp och materialism.

Rapporter om arbetsläger och hjärntvättscentra följdes av värre saker; dessa samvetsfångar används som en levande organbank.

Det har till exempel visat sig att patienter i Kina har fått en ny lever på allt från några veckor ner till några timmar, till och med innan landet ens hade ett donationssystem. I resten av världen tar det månader eller år. Kinesiska staten säljer organen till kunder som även kommer från väst. Patienter har vittnat om att de fått veta ett datum långt i förväg när ett vitalt organ kommer att bli tillgängligt i Kina. Det är bara möjligt om man vet precis när donatorn kommer att dö – det händer aldrig här, eller i andra västländer.

Mänskliga rättigheter i Kina finns på riksdagens dagordning och ett nätverk mot just organskörd har bildats. Vi vill berätta att vi vanliga medborgare också kan göra något. Vi kan informera oss och berätta vidare för andra. Ju fler som känner till detta, desto fortare kan det ta slut. Se gärna dokumentärer på internet. Medical Genocide: Hidden Mass Murder in Chinas Organ Transplant Industry är ny och finns på Youtube.

De prisbelönta Hard to believe och Human Harvest är också sevärda.

Organisationen Läkare mot påtvingad organskörd, DAFOH, arbetar med att sprida kunskap om organskörden. På hemsidan finns en namninsamling, världens näst största, med syftet att få FN att sätta stopp för organskörden i Kina. På fem år har 2,5 miljoner människor i över 50 länder skrivit på.

Falun Gong finns i över 110 länder och vi som undertecknat denna debattartikel är några av dem som är fria att leva efter sanning, medkänsla och tålamod. Vi önskar att även människorna i Kina fritt ska få följa goda värderingar i livet.