Vicki är en 9,5 år gammal tik av rasen grå schäfer. Hon är pensionerad från försvarets avelsstation i Sollefteå och lever ett gott och kärleksfyllt liv hemma hos familjen Åhl i Gällivare sedan drygt tre år tillbaka.

När Vicki kommer gående vid husses, mattes eller någon av de båda familjedöttrarnas sida är det mer än en som vänder sig om. Anledningen är att hon under dagar med starkt solljus använder solglasögon precis som vilken människa som helst.

För ett par år sedan upptäckte nämligen husse Anders Åhl något grumligt i Vickis ögon.

- Jag trodde det var något tillfälligt men under fjolåret märkte jag att hon började gnugga över ögonen med tassarna, som om hon försökte avlägsna något, säger han.

Går inte att bota
Diagnosen hos veterinären blev pannus, en ögonsjukdom som framför allt drabbar schäfrar.

- Hornhinnan i ögat påverkas genom att det växer upp en hinna över den. Den triggas av ultraviolett ljus, än mer i snö och även om hunden befinner sig på höga höjder, säger Anders Åhl.

Familjen Åhl fick veta att sjukdomen inte går att bota men den kan hållas tillbaka med ögondroppar och genom att undvika starkt ultraviolett ljus. Gör man inte det är diagnosen dyster - hunden kan förlora synen helt.

- Veterinären rekommenderade oss att skaffa solglasögon till Vicki. Och det finns ju faktiskt "doggles" i stället för "goggles", så det beställde vi till Vicki, säger Anders Åhl och ler.

Busar utan glasögon
Det är dags för lunchpromenad och NSD följer med husse och Vicki ut på Sjöparksområdet.

För dagen lyser solen starkt från en klarblå himmel mot den gnistrande vita vårsnön, så det blir "doggles" på för Vickis del.

- Hon har dem på när hon går kopplad vid min sida. När det är dags för bus och lek får hon vara utan dem.

Vicki har fått träna sig i att använda sina "doggles" men hon vande sig snabbt.

- Från början försökte hon ta av sig dem men när vi sa nej slutade hon. Vicki är en sådan följsam hund. Hon anpassar sig till nya situationer på nolltid, säger husse Anders Åhl.