Händelsen inträffade den 11 november i fjol i 61-åringens hem i Vuollerim.

Tingsrätten finner att 61-åringen sköt sin kamrat med flera skott - av vilka tre orsakade allvarlig skada och ett var direkt dödande - utan att det förelåg en nödvärnssituation.

Tingsrätten konstaterar att 61-åringen uppsåtligen dödat sin kamrat men dömer honom med hänsyn till andra omständigheter skyldig till dråp och inte mord.

Artikelbild

Alkoholförtäring
Dessa omständigheter består bland annat i att offrets död var resultatet av en aggressivitet mellan honom och gärningsmannen, som uppstått efter omfattande alkoholförtäring. Aggressiviteten förefaller enligt tingsrätten ha varit ömsesidig och dödandet snarare en impulshandling framför att ha varit planlagt.

Sett till detta bedömer tingsrätten gärningen som mindre grov och dömer därför 61-åringen för dråp.

Straffpåföljden blir sex års fängelse och i straffet är även ett vapenbrott inkluderat. Detta härrör till att 61-åringen har haft ett gevär med ljuddämpare i sin ägo utan att ha tillstånd för detta.

61-åringen ska även betala skadestånd till offrets fru och två döttrar på sammanlagt
173 000 kronor samt 10 000 kronor av kostnaderna för försvar och målsägandebiträde som sammanlagt ligger på drygt 200 000 kronor.

NSD lyckades inte nå kammaråklagare Magnus Nilsson för en kommentar till domen. Det gick heller inte att få kontakt med 61-åringens försvarare, advokat Magnus Müchler.