Träning, kost och hälsa är en framtidsbransch. I nystartade företaget Viljestark erbjuds träning med naturen som redskap.
Över stock och sten springer deltagarna i Stina Åkemalms träningsgrupper. De ålar på marken, de bär däck, de gör armhävningar och situps, var och en efter sin förmåga.

Egna vikten
- När sommaren är här är det dags att ta sig ut från gymmet. Vi blir skitiga och svettiga, här finns det inte speglar. Det är hårt och varierat. Vi jobbar med vår egen kroppsvikt och olika redskap i stationer. Vädret påverkar aldrig oss, utan vi kör i både regn och snöstorm. Allt som behövs är oömma kläder och ett glatt humör, säger hon.

Stina Åkemalm har startat Viljestark med inriktning på träning, kost och hälsa.

Artikelbild

| Stina Åkemalm, ny företagare . FOTO: Marie Ridderström

Hon blev glatt överraskad när första träningspasset i Hedskogen lockade 27 deltagare.

Både unga och gamla, män och kvinnor.

Alla kan vara med
- Det här är en uppskattad träningsform. Alla kan vara med, man får se ut hur man vill och deltagarna tycker att det är jätteroligt, säger hon.

Denna typ av utomhusträning är något av en trend i södra Sverige, nu har den nått Gällivare. Inspirerad av crossfit och militärens fysträningar får kroppen allsidig träning och frisk luft.

Gruvarbetare och hälsocoach
Stina Åkemalm är född i Nilivaara, med skogen inpå knuten. Tränat har hon gjort sedan barnsben.Skidor, fotboll, styrketräning, innebandy.

Till yrket är hon gruvarbetare, hon kör truck i LKAB:s underjordsgruva. Det nystartade företaget är en givande fritidssysselsättning.

- Jag utbildade mig på The Academy i Östersund. En distansutbildning där jag lärt mig tester, coachning, kost, styrke- och konditionsträning, säger hon.

Utbildningen kostade 70 000 kr. Väl satsade pengar, tycker Stina Åkemalm.

- Det här är mitt stora intresse och det är roligt att hjälpa andra att må bra.

Ingen slump
Hos Stina Åkemalm får kunden hjälp att göra en nulägesanalys och sätta upp nya hälsosamma mål för kost och träning.

Hon testar kundens fysiska rörlighet och muskelstyrka. Hon gör konditionstest och en så kallad kalipermätning där man med hjälp av mätningar i hudvecken räknar ut kroppens fettprocent.

Namnet Viljestark valdes inte av en slump.

- Viljestark. Det är något jag står för. Bara man har vilja kan man göra vad som helst. Alla kan göra allting, bara viljan finns, säger Stina Åkemalm.