I dag sköts pensionärsservice i Gällivare kommun av en anställd samordnare, samt fyra fas3-arbetare från arbetsförmedlingen. Av dessa fyra går två endast halvtid, varav en av dem försvinner från och med nästa vecka. Till det kommer mer än 700 kunder som vill ha deras hjälp.

- Det är vad vi har inbokat. Men ryktesvägen hör jag att det finns ännu fler som skulle vilja ha vår hjälp, men som drar sig från att höra av sig på grund av de långa köerna, säger Viola Larsson, arbets- och projektledare.

Prioriteringar
Pensionärsservice tar emot alla bokningar som kommer, men kan aldrig ge en bestämd tid till kunderna när de kan få den beställda servicen.

Artikelbild

| Äldre människor hamnar då och då i kläm mellan kommun och landsting. Det blir katastrof för enskilda människor, säger Carina Kapraali, biträdande socialchef i Haparanda. FOTO: ScanpixFOTO: Extern

- Vi törs aldrig lova något och får hela tiden prioritera. När man ser att belastningen börjar minska och det kan finnas tid för exempelvis en städning ringer vi upp en kund, säger Viola Larsson.

Eva Forsberg bor i eget hus och klarar det mesta av den dagliga livsföringen på egen hand. Dock behöver hon hjälp med städning.

- Det är svårt för mig att städa på grund av att jag ser så dåligt. Jag försöker få hjälp från pensionärsservice men det är svårt. De skriver upp en när man ringer, men kan inte ge besked när man kan få hjälp. Vad är det för vits att ha pensionärsservicen när den inte fungerar fullt ut och man ändå inte får hjälp? säger hon och fortsätter:

- De kunde väl höja priset lite om de inte har pengar till att anställa fler. Jag har en väninna i Luleå som får hjälp av pensionärsservice med storstädning en gång i månaden. Där fungerar servicen som den ska.

Artikelbild

Samarbetsprojekt
Pensionärsservice är ett samarbetsprojekt mellan kommunen och arbetsförmedlingen och Viola Larsson står i daglig kontakt med den senare.

- Det är jättesvårt att få folk hit. Lämplighet för att jobba med äldre människor är viktig. Om inte så känner kunderna av det direkt.

Artikelbild

| Kommunhuset. Här ska nu frågan om Pensionärsservice upp på bordet.

Enligt vice ordföranden i socialnämnden, Roland Nirlén (S), handlar det om pengar.

Upp på bordet
- Kommunfullmäktige har tagit beslut om att pensionärsservice ska finnas, men beviljar inte så mycket pengar som behövs. Socialnämndens budget är ansträngd och det är svårt att bestämma vad man ska dra ned på. Allt inom äldreomsorgen är ju viktigt, säger han och lovar att lyfta frågan vid torsdagens arbetsutskott.