Efter att ha hamnat på sista plats tre år i rad var det tags för de svenska tomtarna att ta revansch. Det tyckte Santa Jocke från Gnarp, som tillsammans med sin lagkamrat Harmånger-Nisse deltog i årets Santa Winter Games i Gällivare. Och så blev det.

– Det här var jättekul. Vårt mål var att inte komma sist, och så vann vi till och med, sade de efter att de fyra grenarna klarats av.

Lassokastningen, som inledde tomtespelen, var något som Santa Jocke gjort sig redo för. Däremot blev julklappsfärden, där en julklappssäck med ägg skulle färdas tvärs över spelplanenmed skidor och spark, den största utmaningen.

Artikelbild

| Tomteparaden genom Gällivare centrum fångade mångas uppmärksamhet.

– Det var svårast, men trots det fick vi bäst tid på den grenen, säger de.

Tidigare har han deltagit i tävlingarna som "hjälptomte". I år ställde han själv upp, och tog med sig sin granne Harmånger-Nisse. Nytt för i år var nämligen att tomtespelen blev en lagsport.

– Sverige ska representeras av en svensk, och jag är ju från Japan så jag ville ha med mig Harmånger-Nisse, säger Santa Jocke.

För Harmånger-Nisse blev tävlingen mest en chans att få se Gällivare.

Artikelbild

– Det är klart att jag får chansen så åker jag. Det var bara en rolig grej, jag trodde inte vi skulle vinna, säger Nissen.

Tävlingsledaren Jonathan Nilsson har lagt upp årets grenar, och menar att ett teamwork mellan tomtarna också bjuder på lite mer utmaning i det hela.

Artikelbild

– Vi ville testa något nytt, vi vill utveckla det för varje år. Det var många samarbetsdelar i år som skulle utmana lite mer, att slå in paket tillsammans är kanske inte så enkelt till exempel, säger tävlingsledaren Jonathan Nilsson.

Dans, lassokastning och den stora finalgrenen med paketinslagning, grötätning och julgransklädning fanns med precis som tidigare år. Nytt för årets tävlingar blev däremot Paketleveransen, som ersatte förra årets julklappsstapling där en av tomtarna gjorde illa sig.

Artikelbild

| Sivert Svensson, grundare av Santa Winter Games.

– Det var en energifylld gren, och det hände en olycka där en av tomtarna skadade sig. Så det är en av anledningarna till att vi bytte ut den, vi vill såklart minimera skaderisken, säger Jonathan Nilsson.

Tuffast motstånd bjöd Kina på, som kom tvåa. Men publikens gunst fångades av Hong Kong, bland annat genom ett noga koreograferat publikfrieri under dansgrenen där alla tomtar dansade.

Artikelbild

| Hong Kong-tomtarnas gran hade ett tema som varit extra hett i år - Pokémon.

– Vi har övat på den koreografin i en månad, och över huvud taget har vi övat inför Santa Winter Games i fyra månader, säger de.