Förra tisdagen flyttades det första huset från Malmberget till det nya bostadsområdet Solbacken i Koskullskulle. Tanken var att flytta ett hus om dagen men redan nu står elva hus på plats och det tolfte är på väg.

– Självklart får man säga att vi haft lite tur, till exempel med vädret. Samtidigt är det välplanerat, bland annat med ordentlig kontroll av vägen och plan för trafikavspärrning, säger Roy Högberg, talesperson för Mammoet, som ansvarar för transporten.

Enligt de projektansvariga har flytten heller inte orsakat några skador på husen. Roy Högberg lyfter fram samarbetet med NYAB och Nylundhs som en av faktorerna till att det gått så bra och att det i dagsläget verkar bli klart tidigare än beräknat.

Artikelbild

ÖVER FÖRVÄNTAN. "Det går bättre än planerat", säger Maritha Mossberg, LKAB.

– Vi ligger före schemat och kan bli klar tidigare som det ser ut just nu, men man får ju vara ödmjuk inför att saker kan hända, säger han.

Sammanlagt arbetar 30 personer under en flytt. Det största huset väger 230 ton, är 25 meter långt och 10 meter brett.

– Vi har flyttat hus tidigare och har välutbildad personal från tunga transporter och specialtransporter. Man måste vara väldigt försiktig och ha respekt för de krafter som ett hus i nerförsbacke kan medföra, säger Högberg.

Maritha Mossberg, kommunikatör på LKAB, berättar att flytten av husen är ett sätt att bevara kulturbyggnaderna men även kulturmiljön. Bland annat genom att placera husen på ett sätt som påminner om de gamla bostadsområdena i Malmberget.

Artikelbild

NYTT OMRÅDE. Med de gamla husen från Malmberget bildas det nya området Solbacken.

– Det här är också ett sätt för oss att kunna erbjuda lägenheter med lägre hyra än vid nyproduktion, säger hon.