Trafikolyckan inträffade vid 13-tiden på lördag, när en ryskregistrerad långtradare åkte av vägen längs E10, strax norr om Hakkas-infarten.

Lyckligtvis välte aldrig fordonet, som färdades i par med ytterligare en rysk långtradare, men i den fanns stora mängder nyfångad norsk lax som rasade ut i vägrenen när ena väggen brast.

– Jag var första bilisten där, kom strax efteråt. Jättefina fiskar, även om de som hamnade i backen inte var så fräscha. Det var ganska många ton, många var kvar i frigolitkartongerna, säger en NSD-läsare som vill vara anonym.

Artikelbild

LAXFEST. Stora mängder lax låg i vägrenen efter olyckan.

Ganska snart hade massor av förbipasserande bilister stannat till och börjat plocka på sig laxen från vägrenen.

– Ryssarna stod mest och pratade med varandra, var inte så intresserade av oss övriga. Folk kom dit och tog av laxen, ingen blev stoppad. Jag tog också med mig hem.

Enligt den anonyme Hakkasbon försvann stora mängder lax från olycksplatsen.

– Det blev laxfest i byn. Jag vet många som körde ut laxen till vänner och bekanta. Den kunde ju inte bara ligga kvar där i diket, då skulle den förstöras. Eller så hade djuren kommit och tagit den, säger han.

Olyckan rapporterades aldrig av polisen och inga personskador är kända.

– Men det har varit flera liknande olyckor just där på senaste tiden. Det brukar heta att ”en ren sprang över vägen”... säger Hakkasbon.

Malin Norstedt, jourhavande förundersökningsledare, berättar att polisen håller på att utreda händelsen under söndag eftermiddag.

– Vi har en polis i Gällivare som försöker få kontakt med ägaren till fisken.

I nulget har polisen inte underlag för att rapportera om en stöld.

– Det avgörs av den som äger fisken, alternativt försäkringsbolaget. Åkeriet har nog bara fraktat fisken i uppdrag. Det tar ett tag att reda ut härvan. Och det kanske blir ogörligt när så många redan har tagit fisken.

Har du viss förståelse för att de förbipasserande bilisterna tog hand om laxen?

– Man kan inte ta fisken utan lov. Men visst, är det bättre att låta mat förgås på grund av en ren formalitet? säger Malin Norstedt, polisen.